Att summera ett år i ett blogginlägg är inte superenkelt, men det är skoj och det ger möjlighet till reflektion. R E F L E K T I O N kräver tid och det är inte alltid så lätt att prioritera det, men nu händer det!! Året började med att Oskar åkte på studieresa till Kalifornien tillsammans med andra kockar och livsmedelsproducenter. Resan satte många spår och gav vår köksansvarige både inspiration och ett nytt nätverk. Det är ingen överdrift att skriva att det är rätt ofta som det kommer reflektioner från honom när han relaterar till hur de gör på den amerikanska västkusten, vad de åt på olika restauranger eller hur de ekonomiska förutsättningarna kan skilja mellan oss med ett hemman i Mälardalen och vinodlarna som har Techmiljonärer som ställer upp när det behövs. Du förstår säkert att vi då och då har intressanta och intensiva diskussioner under vårt fika…


För att fortsätta med Oskars bravader under 2023 så var bakverkstävlingen i Strängnäs också en fantastisk upplevelse. Med vår Tynnelsörutan vann Oskar tävlingen om “Strängnäs bästa bakverk”. Han har under 2023 bakat många hundra “rutor” (som vi kallar dem) och sortimentet erbjuder såväl original som kvadrat och en dessertvariant.

Utöver dessa tre varianter har vi även en “King size” eller kanske ska den heta “Queen size” vilket i detta fall innebär att den är en liten mumsbit. Perfekt till kaffet eller som det söta när det är snittar som serveras. 

Under 2023 hade vi förmånen att ha Tove Gullikssons fantastiska konst på väggarna i restaurangen. Toves tavlor med Thomas text. Tavlor med text som uppmanar till eftertanke, konstverk gjorde av jordgubbar, blåbär, rödbeta mm. Kreativt som sjutton – KONST!. Planen var att ha en vernissage under försommaren, men vi fick inte till det av olika anledningar.

Tove är en medveten konstnär som har stort miljöfokus och om du har Instagram så rekommenderar jag att du följer henne. Hon är så insiktsfull, hennes kärlek till naturen, skogen, vattnet är röda trådar i hennes arbete och kommunikation. Hon uppmanar verkligen till reflektion och hon skriver tex på sitt Instagram konto:

Det är vi som har makten. Ingen har historiskt haft så många privilegier och möjligheter som du och jag har nu. Med privilegier kommer ansvar. Med frihet kommer ansvar.” 

Även under 2023 blev det en Ciderfestival, den berömda NCCF: Nordic Craft Cider Festival på Hornudden. Att skriva att det var succé vore ett understatement. Men allvarligt talat så var kanske vädret det mest häpnadsväckande … Det kan låta konstigt att låta naturen får mest “kred” men det ösregnade på fredagen och söndagen men var strålande sol och lagom varmt hela lördagen. Timing brukar vi säga men trots allt så kändes det som att vi även hade en del tur! Denna gång genomfördes även ett symposium tack vare medel från Leader Sörmland vilket var oerhört uppskattat särskilt av alla deltagare från flera olika länder.

En fantastisk försommar och en juni som vi inte kommer att glömma, vi passade på i Team Hornudden och njöt av en högsommar som kom i början av juni. Vi badade och åt glass tillsammans så ofta som arbetet tillät det och bland praktikanterna hördes “jag har aldrig varit på en arbetsplats där vi fikar och badar tillsammans”. Gissa att vi var glada åt vår strategi sen när regnet kom i juli.

Ett väldigt uppskattat besök fick vi också under sommaren. Vår “amazing Amy” med yngsta dottern Charlotte kom och var med oss några dagar. Vi brukar säga att Amy är vårt femte barn eftersom vi jobbade och levde tillsammans under flera år och så är det. Det var fantastiskt att få rå om tjejerna från “down under” några dagar. Dessutom var det oerhört roligt att Oskar och Amy fick träffas och att Amy fick lära sig att göra Tynnelsörutan. Amy som är ansvarig för många av recepten i köket som Oskar använt sedan 2016 utan att veta vem Amy är. Nu har de båda koll på varandra!
 
Vi märker av att det funnits ett uppdämt behov av fest efter pandemin och i somras fick vi förmånen att även fixa bröllopsfest här på Hornudden under 2023. Vårt stora festtält ställdes upp, vi möblerade, riggade och fixade för att det skulle funkar även med regn eftersom vi hade vårt “dagliga regn” under en lång period. Det gick så bra och dessutom hade vi timing så det kom inte så mycket regns som vi förberett oss för. Dessutom var det flera födelsedagsfester som valde att vara hos oss och det ska du veta är bland det roligaste vi vet att fixa. Bröllop. kalas, middagar, events av olika slag och vi har möjlighet att fixa både stora och små fester. Det största uppdraget vi hade under 2023 var en catering för drygt 500 personer med förmiddagsfika och lunch. Det var så roligt och vi hade bästa assistenterna till hjälp.

Men odlingen då, vi driver ju faktiskt en trädgård … Jo, vi kan väl inte direkt påstå att odlandet varit fantastiskt! Under 2023 r har vi varit extra glada åt att vi odlar så pass mycket under glas (läs plast och glas) för tomatodlingen och gurkan kan vi vara stolta över. Kvaliteten och avkastningen i tomatodlingen var nog när rekord för så lite andra sortering som vi hade i år kan jag inte minnas att vi haft tidigare år och detsamma gäller bladmögel. Friska plantor är nice! Givetvis beror det på sortval men också på en erfaren “tomatskötare” för Tord är fantastisk – på många sätt!

Vi fick definitivt vår bästa skörd av sparris – någonsin och det bådar gott inför 2024. Det verkar som om de har växt till sig nu så att vi kan skörda rejält varannan dag. Vår sparris växer dels i en odlingstunnel och dels i bänkgården. De i tunneln har några fler år på nacken så vi ser mycket fram emot när de i bänkgården också ska komma igång på riktigt. Även bärodlingen gav bra skörd i år och vi hade effektiva plockare i år vilket innebar att allt blev avplockat förutom Saskatoon blåbären (Häggmispel) och det kanske beror mest på att vi har väldigt delade meningar i Team Hornudden om de har ett berättigande i frysen …

Förutom odlande och serverande blev fiske en grej för oss i år. Vi hade i princip inte fiskat något (på riktigt) på 30 år och definitivt inte lagt ut några nät de senaste 15 åren. Vi hade pratat om det i många år. Du vet: “Vi borde”, “Det vore kul” och liknande men tiden har inte funnits. Plötsligt beställde Mats några nät och strax var de i sjön och vi fick fisk. Fantastiskt!! Gös, abborre och lite gädda men just ingen “skräpfisk”. Oerhört stort för oss att också kunna servera en del fisk som vi själv fiskat på vårt vatten.

Sist men en av de viktigaste delarna av verksamheten är vår Andelsträdgård, vårt CSA som vi utvecklar mer och mer från år till år. Under 2023 var det vårt sjunde år som Andelsträdgård och många av de som är med har varit med från start, men det är alltid några nya som ansluter och så var det också under 2023. Hornuddens CSA är viktigt av många skäl och dels för att vi på det viset har “stamkunder” som vi levererar grönsaker till varje vecka under 28 veckor och ibland längre. Men också för att vi har ambassadörer, en hejarklack som marknadsför det vi erbjuder och som peppar oss att fortsätta med odlandet. Dessutom kommer de som vill och hjälper oss i trädgården och som exempel har vi alltid en arbetsdag i början/mitten av mars när vi förbereder för att plantera ut tomatplantorna. Vissa år har vi även fått hjälp att ställa ut och plantera dem men i år blev det också fokus på att plantera ut gurka i de nya bäddarna i kryddhuset. Det var stort att nyttja kryddhuset till att odla gurka har vi drömt om i flera år och nu blev det av. Att vara med i ett Andelsjordbruk/en andelsträdgård innebär också att du bidrar till att en levande landsbygd, att du är med och skapar möjlighet för småskaliga odlare att få existera trots att vi inte satsar på stordrift och identitetslös grönsaker, frukt och bär.

Med din “egen grönsaksodlare” får du en relation både till oss som “gör jobbet” men också till det du äter. Det blir svårare att slänga det som du vet att någon lagt ner både tid, engagemang och resurser på för att det ska bli något. Du ökar din medvetenhet, ger dig motivation att tänka cirkulärt och genom det bidrar du till ett mer hållbart samhälle.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *