ANDELSTRÄDGÅRD

– Vad är det?

Andelsjordbruk, CSA (Community Supported Agriculture) startade i början av 1970-talet i Japan – då som en konsumentrörelse på grund av oro över den konstgödning och de kemikalier som användes i odlingarna. Denna rörelse spred sig sedan till Schweiz, USA, Frankrike och kom till Sverige i början av 2000-talet. Antalet CSA-gårdar växer i Sverige och finns det cirka 45 företag som driver Andelsjordbruk på sitt sätt. För även om vi kan se det som en modell så finns det många olika sätt att anpassa den efter företaget, platsen och personerna som driver gården/företaget.

Under 2020 hade Hornuddens Andelsträdgård 43 andelar och största andelen av dessa var redan uppbokade och betalade i februari. Även Strängnäs kommun och restaurangen Himmel & Pannkaka i Upplands Väsby är andelsmedlem så både unga och gamla i kommunernas omsorg får del av våra nyskördade grönsaker. Här kan du boka och betala din andel.

Vi frågade några av våra andelsägare vad de ser som största förmånen med att vara en del av Hornudden och fick bland annat dessa svar:

Vi bidrar till hållbar livsmedelsproduktion och får riktigt färska grönsaker.

Det är perfekt om man strävar efter att äta vad som är i säsong.

Man behöver inga avancerade och tidskrävande recept för att laga god och näringsriktig mat med färska råvaror som smakar massor och är odlade på ett hållbart sätt.

Det är lärorikt. Vi uppskattar möjligheten att få insyn i allt det jobb som ligger bakom det som hamnar på våra tallrikar. Det gör att det blir något mer än bara grönsaker, delaktigheten ger oss samma extrakrydda som när vi odlat något själva.

Vi får de bästa grönsakerna – och de är närodlade!

Det är gott för magen och gör gott i själen.

Du kan engagera dig på olika sätt

Du kan följa oss under säsongen genom våra nyhetsbrev, Instagram, vår andelsägargrupp på Facebook och vår blogg. Vi har även arbetsdagar för de som vill ta del av vårt dagliga arbete (frivilligt) samt träffar – bara för att träffas.

Om du vill veta mer om hur andra gårdar/företag i Sverige tänker och jobbar – lyssna på Nybrukarnas pod.
Om du är osäker på om upplägget passar dig - gör vår Quiz.

Kontakta oss om du vill veta mer

Välkommen att höra av dig om du har frågor kring andelsträdgården men vill du anmäla dig nu så gör du det här.
Om du vill veta vad det kostar så har du priserna här

E-post: kontakt@hornudden.net