Låt oss få vara din personliga grönsaksodlare!

Välkommen med i vårt CSA (Community Supported Agriculture) eller som vi nämner den: vår Andelsträdgård. Vanligtvis går konceptet/affärsmodellen under benämningen Andelsjordbruk, men eftersom Hornudden är mer trädgård än jordbruk har vi från början valt Andelsträdgård.

Genom att vara med i vårt CSA-gäng får du nyskördade, ekologiska och lokala grönsaker under ett visst antal veckor. Du kan välja mellan åtta veckor och 28 veckor och dessutom mellan låda eller kasse. Genom att vara andelsägare får du en naturlig guide i vad som är i säsong när det gäller grönsaker och till en liten del även frukt och bär.

Så här går det till:

En gång i veckan, från början april till slutet av oktober, plockar vi ihop en grönsakslåda eller kasse till dig. Lådan/kassen består av en mix av färska KRAV-grönsaker från våra odlingar. Under en säsong får du sammanlagt 8-28 st grönsakslådor (beroende av dina val i webbutiken) levererade för upphämtning till ett av våra utlämningsställen i Strängnäs, Enköping, Mariefred och Eskilstuna. Du är också välkommen att hämta din låda här på Hornudden

. 

Det är världens bästa affärsmodell för att :

Vi som är små primärproducent driver våra företag med ett stort beroende av vädret och hur säsongerna blir har stor inverkan på företagets hållbarhet och möjlighet till resilience. Med ett direkt samarbete mellan oss som odlare och dig som konsument skapar vi större förutsättningar för ett hållbart trädgårdsföretagande. och genom vårt samarbete är du som konsument garanterad fräscha ekologiska produkter och du har samtidigt en möjlighet att påverka och bidra till odlingen. Du blir inte lika känslig för omvärldshändelser när det gäller din tillgång på schyssta grönsaker till dig och din familj – tillsammans stärker vi vår beredskap för kriser.

Andelsträdgård innebär en nära relation mellan oss producenter och dig som konsument och kan beskrivas som en produktions- och försäljningsmodell för livsmedel. Grundtanken i andelsjordbruk/andelsträdgård är att producenter och konsumenter genom ett partnerskap ska närma sig varandra och genom att köpa en andel av årets odling och betala i förskott gör du det dessutom möjligt för oss att täcka uppstartskostnader.  Det innebär t.ex vi vågar satsa på nya spännande grödor!

Att vara en del av vår andelsträdgård innebär att vi tillsammans delar både möjligheter och utmaningar.

Vad innehåller lådor och kassar?:

Vår målsättning är att veckolådan ska innehålla minst sju olika grönsaker (fem i kassen) med ett sammanlagt värde som motsvarar från 248 kr/kasse till 437 kr/låda – beroende på vad du väljer och också för hur många veckor. Vilka grönsaker som hamnar i lådor och kassar är alltså beroende av när på säsongen det är men också på hur mycket vi skördat. Har vi överskott av t.ex gurka och zucchini så blir det också mer i lådan och har det inte varit så varmt i maj så blir det inte lika mycket sparris som det blev i våras då vi hade får hittills största sparriskörd:)

Vi har även arbetsdagar för de som vill ta del av vårt dagliga arbete (frivilligt) samt träffar – bara för att träffas. Då fikar vi och äter tillsammans.

Du kan följa oss under säsongen genom våra nyhetsbrev, Instagram, vår andelsägar-grupp på Facebook och vår blogg.

Sommarkassar

Under 2024 erbjöd vi även Sommarkassar och det erbjuder vi även under 2024. En kasse för dig om har sommarställe i våra trakter eller en kasse som passar finfint att ge till någon du tycker extra mycket om, men också den kasse som kan passa under den tid på året när du har lite extra tid för matlagningen.

Kontakta oss om du vill veta mer

Välkommen att höra av dig om du har frågor kring andelsträdgården.
E-post: csa@hornudden.net

Eller beställ här.