Plötsligt händer det! En kontakt ger en ny kontakt och en idé utvecklas till en annan idé och plötsligt är det ingen grej att genomföra idén med den nya kontakten. Känner du igen det? Så har det nog alltid varit för oss, Karin & Mats. Idéer har aldrig saknats. Det har som regel varit finansieringen det hängt på för att idéen ska kunna genomföras, eller kunskapen, eller tiden och i vissa fall ett bristande kontaktnät men ibland brist på timing.

Under några år har vi haft sonen Johans härliga bilder på väggarna i restaurangen. Bilder från Hornudden, Frankrike, Holland – platser som Johan har besökt när han gjort reportage. Vi har pratat om att det kanske är dags att byta ut dem men varför ska vi byta, de är fina och vi gillar dem.

Dock, inget varar för evigt och under sommaren träffade vi Tove Gulliksson och Thomas Medelheim (som kommer från Indal i Medelpad) när de var husvakter hos Klas och Helena (som är två av våra trogna CSA:are) och som fört oss samman. Klas och Helena pratade under våren om att Toves bilder skulle passa perfekt på Hornudden och de berättade att hon gör konst av matsvinn och om hennes miljöengagemang. Mötet med Tove och Thomas i somras resulterade i att vi bestämde att hennes bilder med Thomas eftertänksamma texter skall hänga i vår restaurang från november 2022 till julen 2023.

Utställningen heter “Se små frön” och de färger som använts är enbart färger från matsvinn.

Originalen gjorde hon 2018 och de har redan hamnat i komposten – som tanken var från början. De tavlor som hänger i vår restaurang är tryckta kopior som är inramade och de är till salu, men vi ser gärna att de får hänga kvar tills utställningstiden är slut. Toves bakgrund är inom grafisk design och hon jobbar idag mest konstnärligt med egna projekt kopplade till hållbar omställning. Thomas är författare och musiker och har skrivit de korta aforismer som hör till bilderna. Bland annat titeln på utställningen som är ”Se små frön så de växa”.

“Min konst går tillbaka till kretsloppet” säger Tove  och fortsätter “alla konstnärer behöver inte jobba med monument”.

Färger som hon använt till tavlorna i utställningen är t.ex överbliven rödkål, vatten från kokta jordgubbar, spenat och kokta rödbetor men också kaffesump, blåbär och rabarber. Så imponerande kreativt att komma på idén men även att få till det så fint med olika färger och kloka ord. När de var här i somras fick de med sig basilika och tomater för att göra “en matsvinnstavla” med Hornuddens matsvinn men tyvärr funkade det inte (den här gången …).

 

 

När kan du se dessa hållbara konstverk?

Så här års har vi inte öppet så ofta men den 3:e, 10:e och 17:e december serverar vi Adventslunch och om du bokar den så hinner du nog kika på tavlorna mellan rätterna. För dig som inte kan eller vill äta lunch här under advent är det bara att vänta in det nya året. Vi har inte satt några öppettider, evenemang eller andra erbjudanden än men vi har en bekant som är bagare i Mariefred som säger att “Längtan är en underskattad känsla” så vi har tagit till oss det.

Vi längtar även till sommarens evenemang där vi redan bokat upp att Tove och Thomas skall komma till Hornudden på försenat vernissage eftersom de inte har möjlighet att komma hit nu när tavlorna är “nyhängda” så håll koll – förr eller senare lägger vi ut datum för det.

Tove har en YouTube kanal, hittar henne på Instagram men även på FB

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *