Du som följt vår resa från grönsaksodlare till restaurang med gårdsbutik till prisbelönt café och sen landat med konceptet lunchrestaurang med gårdsbutik har säkert koll på att under några år var det en tjej från Nya Zeeland som styrde i caféet och försökte  hålla “ordning” på Mats och mig, mfl. Hon kom en höst som volontär och maj året därpå anställde vi henne och planen var att hon skulle lära sig svenska och bli ansvarig för gårdsbutiken. Nu blev det inte riktigt som vi planerat av olika skäl och hon hamnade i restaurangköket i stället. Så småningom fokuserade hon på cafédelen och utvecklade den bl.a genom att ta fram nya recept. Under nästan tre år kämpade vi ihop. Jobbade långa dagar, var  med om vattenkatastrofer, genomförde stora cateringuppdrag, hade julbord i växthuset och mycket annat. Mao kom vi mycket nära varandra och lärde oss av varandra.

Amy 2015

Ingen, INGEN som jobbat i vårt restaurangkök har kunnat “komma undan” Amy. Givetvis mest med tanke på  de recept på olika kakor, glutenfritt bröd, frittata mm men vi har faktiskt en del uppmaningar som hon satte upp under tiden hon var här som fått sitta kvar. Det gäller ju fortfarande att stegen har sin bestämda plats och att vi inte får öppna hissdörren utan ska vänta på att den öppnas automatiskt. Alltså var det rätt tungt när hon bestämde sig för att åka hem till Nya Zeeland efter dessa år på Hornudden. Så klart har vi hållit kontakten, hon är ju som vårt femte barn men även om Internet är fantastiskt så är IRL oslagbart.

I veckan kom Amy på besök några dagar tillsammans med sin yngsta dotter och det var svårt att fatta att det är nästan åtta år sen  hon flyttade från Hornudden. Hon kände igen dofter, “klappade på” maskiner i köket som hon saknar och önskar att hon hade i sitt kök och åt tomater, körsbär och blåbär. Men extra skoj är det att Amy och Oskar nu har träffats. Amy som hållit koll på Oskar och som uttryckte att det kändes som om de känner varandra redan och Oskar som haft Amys “ande” i köket från början. Det var verkligen coolt att nu var det han som fick lära ut hur Amy ska göra sina Tynnelsörutor när hon kommer hem till sitt cateringföretag Kex Kitchen Självklart har Amy hållit koll och de första frågorna till Oskar gällde förstås bakverkstävlingen, mötet med kungaparet och Tynnelsörutan. Men för oss är det också skoj att Amy nu har ätit en del av de rätter som serveras under juli eftersom vi ändrat en hel del sedan 2015. Nu är hon på väg hem till Nya Zeeland. men något säger oss att det inte kommer att dröja så många år innan vi ses igen.

Under Amys besök i veckan var hon ju en del av Team Hornudden där vi har Camillo, Alina och Klara som också kom som volontärer och som nu återkommer och är anställda under säsong, alla med sina olika fokusområden. Klara håller till i köket sedan 2017 och bakar Amys recept men även egna, Camillo (2019) och Alina (2018) är våra “potatisar” vilket innebär att de är bra på många saker och vi kan ge arbetsuppgifter inom olika områden så som det behöver vara i ett litet företag som har kort högsäsong.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *