Vi säger det igen “Helt otroligt!

Idag avgjordes Bakverkstävlingen i Strängnäs inför 5oo-årsresan och firandet av att Gustav Vasa valdes till kung 1523 i Strängnäs. En bakverkstävling utlystes och restauranger, caféer, konditorier, bagerier uppmanades att hänga på. Det var ett infomöte och sen fick man skicka in receptet för att tills idag baka upp och lämna in sitt bakverk till en riktigt proffsig jury. En dag i vår centrala park i Strängnäs, Ugglans park, strömmade Strängnäsbor för att få ta del av vilket bakverk som ska serveras till biskopen och kungaparet den 6:e juni.

Uppgiften var att ta fram ett lokalt och unikt bakverk, som tar sats i 500-årsresan, och blir ett nytt gastronomiskt landmärke för fikaidyllen Strängnäs kommun.

Inga små förväntningar och mer följde på det. Bakverket skulle vara förankrat både historiskt och lokalt så du förstår att vi har varit glada åt att ha Tord i vårt team. INGEN kan historia så bra som han och särskilt när det gäller Gustaf Wasa och Strängnästrakten. Vårt tävlingsbidrag som Oskar jobbade fram grundar sig i historiska efterforskningar och förankring i vår produktion – låter ambitiöst, men så är det. Vi har haft kul när Oskar har testat sig fram med Tynnelsörutan och när vi lyssnat till Tords berättande om Gustav Vasa och vilken väg han tog men även mycket annat
.
Kakan är bakad utan gluten men innehåller mejeri och massa annat gott, men den är gjord så att den enkelt kan anpassas till de som inte äter animaliskt. Den är enkel att skala upp, men du kan även göra en liten batch.

Receptet kommer att bli tillgängligt från vecka 22 så därefter förväntar vi oss att den finns i både “slott och koja” när det är dags att fira nationaldagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *