Hornudden är en släktgård som Karins farmor Anna och farfar Georg köpte 1928. Då var det ett lantbruk med fiske och vartefter började de odla grönsaker och enligt den historia vi hört så var det barnen i huset som ledde verksamheten in på grönsaksbanan.

Farbror Bernt var äldste sonen som tillsammans med hustrun Ebba tog över gården när farfar Georg dog 1970, men det var inget stort steg eftersom farfar varit mindre pigg ett tag och Bernt redan ansvarig för verksamheten. Då hade han och Ebba redan byggt ett växthus och några kast som de odlade både grönsaker och blommor i.

Under 1970-talet byggde de två växthus till för att kunna utveckla tomatodlingen. Grönsakerna såldes dels till grossister i Årstahallarna men även till butiker i Strängnäs samt varje vecka under säsongen på Strängnäs torg.

Vi (Karin och Mats) kom till Hornudden 1978 och 1988 tog vi över frilandsodlingen och ställde om den till ekologisk. När farbror Bernt dog 1990 fick även ta ansvar för växthusodlingen och året därpå certifierade vi den till ekologisk och sedan dess är det KRAV som gäller på Hornudden.

På gården bor också vår son Johan med hustru och två barn, som är den sjätte generationen med Karlssongener på Hornudden, varav den ena älskar tomater och den andra föredrar gurka och morötter …

Från 1988 när vi tog över frilandsodlingen har det hänt en hel del utöver att vi “blev med växthus” 1990. Under åren har vi genom erfarenhet, försök, kurser, deltagande i olika samarbeten och Deltagardriven forskning utvecklat vårt företag på Hornudden. Fram till 2007 jobbade Mats som lärare i Strängnäs och under mellan 2001 och 2005 studerade Karin i Uppsala men från hösten 2007 vidgades företagandet utifrån odlingen och det blev även fokus på restaurang, café och gårdsbutik. Detta i sig en resa värd att berätta.