UTMÄRKELSER

Att bli uppmärksammad och få höra att det vi gör är uppskattat, i rätt riktning, ett föredöme/en förebild och något att vara stolt över ger kraft på många sätt. Både till oss som jobbat med detta ”projekt” sedan 1988 och till medarbetargruppen som finns på plats som helhet. Att få höra att det vi gör är bra ger kraft att jobba på och att fortsätta att utvecklas. Uppskattning behöver vi alla få 😉

Under åren har vi fått några utmärkelser och alla har bidragit till vår fortsatta utveckling på olika sätt.

Fred med jorden 2018

För sjätte gången sedan 1995 fick Karin stipendium från Flory Gates stiftelse Fred med Jorden. Två av stipendierna tilldelades för studier kring tomater och smak och övriga gånger för att utveckla den ekologiska odlingen på Hornudden. Stipendiet 2018 fick vi för att köpa in stolpar och nät till den nya fruktodlingen.

Årets hållbara Café 2016 och 2017 – White Guide Café

”För att med fortsatt bravur skapa en komplett upplevelse för alla sinnen med hållbara fikastunder i hjärtlig miljö, där allt – från jord till fikabord – är ekologiskt (2017)”

”För att ha skapat en helgjuten caféupplevelse där allt andas kvalitet och genuin hållbarhet med ett utbud som är både säsongsanpassat och genomsmarrigt (2016).”

”Hornudden startade som en ekologisk grönsaksodling, men har i dag även café och restaurang. Allt andas kvalitet och genuin hållbarhet. Sortimentet följer årstiderna och känns helt eget. På försommaren bakas bullarna med rabarberfyllning och senare med blåbär. Vi njuter en ingefärsruta med kryddig kolakräm och fint pyntad med viol. Så en minibakelse …(2016)”

Årets värdskap 2016 – STUA

”Genom ett nyfiket sätt att ta sig an nya lärdomar har Karin och Mats Sjöstedt deltagit i många utvecklande insatser och bidragit med sin kunskap och engagerande attityd.
De har en tydlig vision i sitt arbete med hållbarhet och har breddat verksamheten från ekologisk trädgård till restaurang, café och gårdsbutik, allt i en vacker miljö och med besökaren och kunden i centrum. Att samarbeta och stärka sig själva och andra är en självklarhet för Hornuddens Trädgård.
Med vilja, drivkraft och lärande har Hornuddens Trädgård skapat en ekologisk mötesplats för en bred målgrupp från när och fjärran – gammal som ung, hungrig som shoppingsugen.
Hornuddens Trädgård ÄR Värdskap!”

Årets Rabarberpersonlighet 2014 – Rabarberfestivalen

Hornuddens trädgård har verkligen ett ekologiskt och hållbarhetstänk i stort och i smått. Genom en avundsvärd energi och målmedvetenhet har ni skapat en fantastisk plats vid Mälaren. En plats där man kan inspireras och lära sig mer om en hållbar livsstil. En viktig insats för vår gemensamma framtid.

Sörmlands skönaste gård 2014

Utnämnd till Sörmlands skönaste gård 2014 i programmet Sveriges Skönaste Gårdar/TV4. Inspelningen av programmet och tävlingen Sveriges Skönaste Gårdar var en otrolig upplevelse för oss alla på Hornudden. På olika sätt förstås. För de av oss som var i centrum var väldigt intressant att få vara ”på den andra sidan” och det var verkligen spännande när vi väntade på vilken gård som skulle vinna. Vi vann med vår rökta chilisås som kocken Christian gav omdömena "den som inte gillar den är döv i käften” och att den är en ”En chilisås att dö för …”. Sen dess kokar vi en hel del rökt chilisås och vi har den både i gårdsbutiken och serverar den i restaurang och café.

Årets miljöföretag 2011 – Strängnäs kommun

Det här företaget är ett positivt exempel på vägen mot ett uthålligt samhälle med kretsloppstänkande. De får miljöpriset för sitt arbete med ekologisk odling, satsning på lokalt producerade varor, både egna och andras, sitt utomordentliga arbete med årstidsbaserade menyer och sitt helhetsgrepp när det gäller att nå en hållbar framtid. Man kan tydligt se den röda tråden från jord till tallrik och man arbeter med ett kretslopp där man inte låter något gå till spillo. De erbjuder allt från goda middagar, försäljning av gårdens varor och låter inte något gå till spillo. De erbjuder allt från goda middagar, försäljning av gårdens varor och studiebesök med inriktning på en hållbar utveckling vilket innebär att man tittar på reningsverk, kompostanläggning, uppvärmning och odling.