Om en vecka är vi mitt i november! Den gråa, regniga och mörka månaden som vi ska ta oss igenom innan det blir advent. Det är härligt att vi får börja tända ljus tidigare och det gör du väl? Med ljus på bordet vid måltiderna när det är mörkt ute känns det inte lika mörkt. Vi började tända ”måltidsljus” för drygt en vecka sedan och vi kommer att hålla i fram till slutet av januari när vi ska igång i växthusen. Det måste vara det som kallas att leva i en ”jordad rytm”. Leva med säsongerna och anpassa sina rutiner efter dem. Visst gör omställningen till vintertid att vi får mer ljus på morgonen med det blir ju desto mörkare på eftermiddagen … Men, man kan inte få allt och jag skulle inte vilja byta bort våra årstider. Att tvingas anpassa arbetsrutiner och verksamhet efter ljuset och (bristen på) värme tror jag passar oss två, Mats och mig.
Det har hänt mycket sedan förra inlägget och något som vi förundrats och njutit av är möjligheten att plocka svamp under så lång tid. Vi plockade den första svampen i mitten av augusti och förra helgen var vi ut ett par timmar och kom hem med 1,5 korg svamp. Mest trattkantareller men även en hel del kantareller och taggsvamp. Otroligt, men bitvis rätt svårt att se dem bland alla gula och bruna blad. Den senaste omgången av trattkantareller syltade vi och jag har delat receptet tidigare – för två år sedan men det tål att repeteras

Syltade trattkantareller
Förväll ca 5 liter färska trattisarna, låt vätskan koka in helt
Blandade i en kastrull
1 liter vatten
0,25 liter ättika
0,9 kg ekologiskt råsocker – eller mindre
20 kryddnejlikor
Ca 1,5 msk gult senapsfrö
1 tsk salt
Rosmarinblad från 5 kvistar

Sätt vätskan på spisen och låt sockret lösa sig innan du lägger i trattkantarellerna:
Lät sjuda på låg värme i 1,5-2 timmar. Det ska bara vara lite simmig vätska kvar när det är klart och det ska vara ”syltad” upplevelse av svampen. Smaka gärna av efter en timme för att känna efter om smaken passar dig. Saltmängd har vi ju olika behov av och detsamma gäller sötman. Om du vill hålla nere socker mängden går det, i år tog jag mindre mängd socker för vi förvarar dem i kylen och de håller sig VÄLDIGT bra.

Vi hade bestämt att vi bara skulle ha en lunch under november, men så kom erbjudandet om att vara med på Sörmlands Matklusters vilttema under vecka 45. Eftersom vi vanligt vis har en hel del vilt på menyn så kändes temat som ”vi”. Det är extra skoj att vi erbjuder rökt abborre till förrätt. Abborre som Mats fiskat här i vår vik – det är ju nytt för i år. Vi valde att servera en middag och det är redan i morgon så om du har fredagskvällen fri och vill komma och träffa Mats i restaurangen, äta vilt och få Créme Brûlèe till dessert är det bara att gå in här på hemsidan och boka i vårt nya bokningssystem:).


Även om november i år är grått och regnigt så har det faktiskt varit rätt varmt, annars hade vi ju inte kunnat plocka så mycket svamp förra helgen. Vi ser det även på örterna i köksträdgården och annat som växer i trädgården. Oskar var både glad och förundrad i dag när han svischade förbi och sa ”Det är lyxigt det här med köksträdgård i november” på väg ut att skörda rosmarin till potatiskakan. Det finns mycket fint att vara glad åt även om det är lätt att bli dystopisk, tappa framtidstro och undra vart världen är på väg. Men i det lilla har vi mycket att glädjas åt. Kram på dig!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *