I går fick vi kundbesök från Örebro, det var två “grabbar” (med våra mått mätt) som ville kolla in oss och Hornudden innan vi skriver avtal. Tanken är att vi skall driva upp några tusen plantor åt dem under våren. Förhoppningsvis är det början på ett långsiktigt samarbete. Det första vi gjorde när de kom var att vi gick in i kryddhuset för att de skulle se var deras plantor kommer att växa första tiden. När vi är i växthuset berättar jag om vår verksamhet och börjar förstås med att berätta om Andelsträdgården. Jag hinner inte avsluta beskrivningen om hur det funkar innan en av dem säger: “Jag vill också vara med!! Det är ju precis så vi vill köpa våra grönsaker!“. Det är dessvärre inte så enkelt att vara med i vår andelsträdgård (vår variant av andelsjordbruk)  när man bor i Örebro. Visst, vi hade under några år en medlem som bodde i Linköping och som ville vara med för att stötta vår verksamhet och bara fick en eller två leveranser per år, men jag tror inte det var den lösningen som Per tänkte sig. Däremot så finns det andelsjordbruk i hela Sverige och närmast Örebro finns Sipplunda Andelsjordbruk.

Just nu håller vi på och planerar för årets andelsträdgård. Vi har sått selleri, purjolök, nya zeeländsk spenat och redan skolat rosmarinen som ska vara med i vårlådor och vårkassarna i april. Våra CSA-(Community Supported Agriculture)medlemmar är våra VIP-kunder samtidigt som de är Ambassadörer och trädgårdsänglar. Med trädgårdsänglar menar jag att de kommer och hjälper oss i trädgården vid ett flertal tillfällen med olika uppgifter. Det kan vara allt från sådd, plantering, rensning, plocka potatis eller hänga upp snören till tomatplantorna. Att de kommer och jobbar i trädgården beror på olika “behov” för vissa vill lära sig mer ekologisk odling, andra vill lära känna de andra andelsmedlemmarna och vissa vill komma ut och göra nytta på Hornudden. Men de flesta väljer att inte vara med på arbetsdagarna – det är helt frivilligt. Vi brukar säga att det ska vara lustfyllt, du ska längta till arbetsdagarna … Vilket val man gör spelar ingen roll för det viktiga är att vi som jobbar har kul, får skratta tillsammans och efter ett dagsverke kan se vad vi åstadkommit tillsammans.
   
Varje år gör vi en plan över vad vi skall odla, men vi kan inte i förväg säga vad vi kommer att skörda. Vi har haft år när det varit massor av zucchini och purjo, men inte så mycket grönkål som vi tänkt. Ett annat år mycket gurka men inte så mycket blåbär osv. I år satsar vi på mycket sparris, gurka, tomater och hoppas på bönor och kål. Att vara en del av ett CSA innebär ett visst mått av överraskningar, men det innebär främst att du får färska, lokala ekologiska grönsaker – varje vecka. Grönsaker som har identitet, som du vet vem som odlat, skördat och lagt i lådan/kassen. “Made with love” hade jag säkert skrivit om jag bott på andra sidan Atlanten, men odlat med kärlek låter lite väl pretentiöst även om det ligger en hel del i det. Alla stunder med att odla för sin försörjning är inte kul – men som helhet är det definitivt både inspirerande och utmanande. Just att vi jobbar tillsammans ger energi och att man får fler chanser när man lärt sig något är fantastiskt!

Så häng på! Om du bor i våra trakter – Enköping, Strängnäs, Eskilstuna och Mariefred – passa på av både egoistiska skäl eftersom du får de bästa grönsakerna. Men även av altruistiska skäl och för att det även i framtiden ska finnas småskaliga ekologiska gårdar runt Mälaren. “Support your locals” såg vi mycket för två år sedan när Covid slog till, det är inte lika vanligt nu att vi ser den sloganen, men behovet är inte mindre – snarare tvärtom hos oss som fortfarande jobbar på. Vill vi ha småskalighet grönsaksodling måste det finnas konsumenter som vill köpa det vi producerar och visst är du en av dem;)

Du hittar mer info här  och här anmäler du dig. Om du vill veta mer än vad som står på hemsidan: maila csa@hornudden.net  Skulle du känna att du vill kontakta någon CSA:are som är med och kanske varit med från starten 2017 – hör av dig så fixar vi kontaktuppgifter. Många av de som är med från start har redan betalat sina grönsaker för 2022 och det gör oss så lyckliga för bättre betyg kan vi inte få.
VÄLKOMMEN I CSA-GÄNGET!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *