Sedan 2018 samarbetar vi med Måltidsservice i Strängnäs och det började med att vi levererade lådor med nyskördade grönsaker till utvalda kök i kommunen. Vartefter har vi fyllt på med utbildningstillfällen, studiebesök på Hornudden, Teamsmöten och sist men kanske viktigast så har vi stöttat köken med deras pallkrageodlingar genom att de fått förkultiveras sina plantor hos oss och vi har försett dem med både lådor och jord under vissa år. Arbetet tillsammans har utvecklats från år till år och i dag åkte vi på ett studiebesök till Gävle där i stort sett alla förskolor jobbar med pallkrageodlingar som en viktig del av den pedagogiska verksamheten.

Gävle har gått “all in” när det gäller utbildning inom hållbar utveckling inom skola och förskola och arbetet sker genom ett aktivt arbete med Lärande för hållbar utveckling – LHU. Inom “Utbildning Gävle”  har de alltså tre personer anställda inom “Stöd för lärande för hållbar utveckling” – helt otroligt och bara tanken om att alla kommuner skulle ha det är är svindlande. Vi fick dessutom höra att de tidigare haft en “Energipedagog” på Utbildningskontoret med ansvar för att utbilda såväl personal som barn och ungdomar när det gäller energiförbrukning och förståelse. Men visst – givetvis har även de utmaningar, men hur som är det inspirerande att se vad som går att göra inom en organisation på kommunal nivå.

Flera av förskolorna i Gävle har tagit del av ett projekt i samarbete med Färnebo folkhögskola där de fått utbildning och hjälp med plantering av fleråriga växter med fokus på ätbart. Det inspirerade oss som var med på studiebesöket och det var inte bara rabarber som alla önskade sig. En del av upplägget är att alla förskolor kan ansöka om och få 2000 kr/år för inköp av material och utrustning samtidigt som de får pallkragar och jord utöver det. På alla förskoleavdelningar finns en “Hållbarhetsansvarig” vilket gör att man tydliggör att det är viktigt att tänka på hållbarhet  – i allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *