Sedan 2017 är vår Andelsträdgård en viktig del av vår verksamhet och numera är säsongen från april till november. Under våren är det primörer som spenat, mangold, färskt vitlök, sparris rädisor och nu längtar vi efter att få plocka gurka och lägga i lådor och kassar. Vår andelsträdgård består dels av privatpersoner, men Måltidsservice i Strängnäs kommun och restaurangen Himmel och Pannkaka i Upplands Väsby. I restaurangen Himmel och pannkaka är daglig verksamhet integrerad i kökets arbete, både i köket och i serveringen.

I år är det femte året som vi samarbetar med Måltidsservice i Strängnäs och tredje året med Himmel och Pannkaka och i båda samarbetena ingår studiebesök på Hornudden. Måltidsservice kommer även för att förbereda sina egna odlingar, få tips och råd och utbyta erfarenheter både med oss på Hornudden – men även med varandra. De hinner diskutera mycket medan de sår och plantera sina växter. I år föll det sig så att båda köken ville komma till Hornudden veckan efter påsk så den här veckan fick vi finbesök två gånger. Gänget från Himmel och Pannkaka fick sig också en dos “Hållbar kost” med Mats och de t.ex diskuterade skillnader och likheter med lokalt och närproducerat.

Att leverera lådor med nyskördat till Måltidsservice och Himmel och Pannakaka ger både energi och inspiration för det finns ett så härligt engagemang hos kockarna. Engagemang och nyfikenhet och vi blir ju glada bara av tanken att våra grönsaker hamnar på många tallrikar – när det är i säsong och dessutom nyskördat. Att få förståelse för att vissa grönsaker äter man på våren, andra på sommaren och sen får vi klara oss utan tomater under vintern. Svårare är det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *