Den 3:e oktober var det premiär för Sörmlands Matmöte och Bruket i Hälleforsnäs var den utvalda platsen. Ett stort gäng från den ekonomiska föreningen Sörmlands Matkluster tog tillfället i akt att få visa upp vad deras företag har att erbjuda till restauranger, offentlig verksamhet och butiker, men även för att lyfta fram sina verksamheter inför potentiella finansierare. Ett digert och generöst program som på förmiddagen riktade sig till föreningens medlemmar  och på eftermiddagen kom tillresta gäster från länets olika kommuner. Kommunalråd, tjänstepersoner från Måltidsservice i flera kommuner, olika organisationer som är kopplade till landsbygdsutveckling och finansiering men även olika arrangörer av event kom för att bredda sin nätverk och knyta kontakter med oss producenter.

Mats och jag åkte dit med fullastad bil, nygjord rollup, nytryckta flyers, chilisås för provsmakning och info om att vi gärna tar emot bussresor på lunch och studiebesök. Rollup och flyers gällde om hur vår Andelsträdgård fungerar och hur man kan komma med i den. Under dagen pratade jag med flera som jobbar inom måltidsservice i olika kommuner och berättade om vårt samarbete i Strängnäs där vi nu går in på vårt femte år. Samarbetet med kommunens måltidsservice har utvecklats genom åren och vi anpassar vårt avtal efter vad som efterfrågas när det gäller kompetensutveckling, odling i pallkragar och lådor med nyskördade ekologiska grönsaker.

Det gav verkligen en kick att få mötas igen och det går inte att värdera vilket som är mest värt – att träffa de som vi har en viktig relation till eller att få träffa nya som vi redan i går kunde se att detta kan bli något hållbart på alla tre dimensionerna (socialt, ekonomiskt och ekologiskt). Klart att det t.ex. var rackarns kul att träffa Per som jag lagade tomatsoppa med 2005 när vi kom på tredje plats i tävlingen “Sörmländska Klassiker”. Vi har ju en lång historia tillsammans eftersom han var en av våra grönsakskunder när han jobbade på Ulfhälls herrgård och vi lärde känna honom när han jobbade på Yxtaholms Slott. MEN, det är kanske inte det som gör att relationen är hållbar – det är kanske mer att vi har samma värdegrund.

Jag tror att mixen av medlemmar är en oerhörd styrka i föreningen Sörmlands Matkluster och det är viktigt att vi tar vara på den. Den annan framgångsfaktor, även framåt, anser jag är att vi har en god “återväxt” och som en av de äldsta medlemmarna i föreningen så är det oerhört skoj att vi i går kunde se så många unga (läs under 45 år) medlemmar bland utställarna. Ett tag kändes det som att vi fortfarande var samma gäng som startade föreningen 2008 som stretade på, men nu får vi nya medlemmar kontinuerligt och i går fick vi information om att vi är 150+ som är med vårt gemensamma företag Sörmlands Matkluster. Det är stort och nästa år är det dessutom 15 år jubileum!

Detta vårt första Matmöte var ett suveränt arrangemang som vår nyanställda projektledare Charlotta André tillsammans med Maria Printz roddade. Utan deras envishet och engagemang hade det inte blivit något, så det så! Under dagen fick vi också information om att detta var vårt FÖRSTA Matmöte och att planen är att det ska bli årligt. Det kommer att genomföras på olika platser och det finns funderingar på att köra två dagar varav en dag i så fall kommer att vara riktad till konsumenter och det låter ju fantastiskt. Tänk, en Matkluster-marknad, vem har inte drömt om det??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *