Det händer mycket i mat och restaurangbranschen nu. Restauranger som jobbat på i många år lägger ner och “går vidare”. Världskända och prisbelönta restaurangen som satt koncept och begrepp sedan 2004 meddelar att de bara ska jobba på i samma sätt ytterligare två år för att sedan transformeras till ett “lab”. Vi lever verkligen i förändringarnas tid vilket då också öppnar upp för nya sätt att servera mat, nya koncept och förhoppningsvis större insikt om råvarans värde och matens påverkan på vår miljö.
Intresset för mat, måltider, måltids- och dryckesupplevelser är stort och särskilt i kombination med turism och det oavsett var du reser. För även om Italien och Frankrike har en lång tradition av måltidsturism så märker vi av att intresset är stort även för tyska och franska besökare när de kommer till Sverige.
Under förra året togs Sveriges nya landskapsmåltider fram och på Landskapsmåltider kan du läsa att “Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har tagit initiativet till satsningen som engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet.“
En anledning detta projekts genomförande är att Stockholm har utsett till Europas Gastronomiska huvudstad och under året kommer man att “lyfta fram landskapens betydelse, och betydelsen av lokala råvaror för svensk måltidskultur, landsbygdsutveckling och gastronomisk turism.” På Landskapsmåltider kan du också läsa att “uppdraget till kreatörerna bakom de nya landskapsmåltiderna har varit att skapa en gastronomisk helhetsupplevelse i form av en trerätters måltid uppbyggd kring lokala råvaror, drycker, traditioner samt textiler, glas, porslin och annat som hör till en måltid där njutning är i fokus.” Med fokus på helhetsupplevelse alltså – så bra!
Sörmlands landskapsmåltid togs fram i Sörmlands Matkluster på uppdrag från vår landshövding Beatrice Ask. Kockarna som fixade rätterna var Maria Printz, Patrik Arneke och Tobias Andersson och om jag förstått rätt så hade även Jonas Hammar ett finger med i spelet eftersom han jobbar tillsammans med Beatrice Ask. Det kan inte ha varit ett lätt jobb att få fram en landskapsmeny som ska funka året runt och det ska vara möjligt att få tag i råvarorna. Tanken är ju att vi ska lockas att laga måltiden hemma också – inte bara få oss att äta på restaurang.
Ta en stund och gå in på Landskapsmåltider och klicka i “Alla menyer” längst ner på sidan. Då kan du rätt snabbt scrolla dig igenom hela Sverige och samtidigt uppleva olikheter bland ordrikedom såväl bland landskapen. Då får du också se de olika “visuella identiteter” som är designade så att de ska vara möjliga att brodera. Strålande idé och jag har redan börjat!
Det är rätt intressant att kolla över vilka råvaror som används. Det är mycket viltkött, gös, äpple, rabarber, svamp/kantareller, lamm och en del har jobbat vidare på gamla traditioner (t.ex kroppkakor) medans andra inte gjort det (tortellini). Några har faktiskt vågat ha med lite citrus – det är modigt! Ingen avokado dock …
Självklart saknar jag tomaterna!! Vad jag kan se så är det inte en enda tomat med i någon landskapsmeny – inte som de skriver ut i alla fall. Tur att nobelkockarna i alla fall insett tomatens värde på en schysst meny. Vad är det som gör att tomaten inte anses platsa på en landskapsmeny? Om inte i Sörmland så i alla fall i Skåne där odlas ju en hel del tomater …
Tomater har odlats på Hornudden i mer än 50 år och faster Ebba och farbror Bernt var inte först i Sörmland att odla tomater i stor skala (ett växthus på 600 kvm). Som du läser så tycker ju jag att tomater hade passat finfint i den sörmländska menyn och inte bara för att vi odlar utan för att vi är rätt många tomatodlare i Sörmland/Södermanland.
“Man får tycka olika” som ett av våra barnbarn myntat och så är det. Men det är också så att om det är något som vi vill göra annorlunda så är det ju bara att göra det så vi har gjort varianter på vår landskapsmeny. Vi har gjort fyra varianter faktiskt eftersom vi jobbar efter säsong vilket innebär att vi varken äter rabarber eller tomater på vintern. Dessutom har vi förstås stort fokus på drycken till menyn och Johan på Pomologik har hjälpt oss att sätta cider till de olika rätterna. Vi kommer att servera dem alla under 2023 och om vi hinner med ska vi lägga ut recepten också. Vågar dock inte lova något!