Hornuddens årstidsvariant av Sörmlands Landskapsmåltid

Under 2022 togs Sörmlands landskapsmåltid fram av medlemmar i Sörmlands Matkluster på uppdrag av Länsstyrelsen i Sörmland. De kockar som fick de ärofulla uppdraget var Tobias Andersson, Patrik Arneke och Maria Printz. Det var säkert ingen lätt uppgift och de fick in många synpunkter om vad som ”måste” och ”bör” vara med. Utöver det så var vi säkert fler som förordade årstidsanpassning. Vi på Hornudden ansåg att tomater är självklara på den sörmländska landskapstallriken eftersom det odlats tomater här sedan mitten av förra seklet. Så blev dock inte fallet, inga tomater kom med, så vi har tagit saken i egna händer och gjort en Hornuddsanpassad sörmländsk landskapsmåltid.

För oss är nämligen årstidsanpassningen central, vi serverar Årstidsluncher året runt och utifrån vad vi har att skörda i vår odling. Vi har gjort fyra variationer på den Sörmländska Landskapsmåltiden där vi lyfter fram de fyra årstiderna, har utgått från den officiella och gjort fyra olika varianter. Givetvis föreslår vi även drycker till dessa menyer och det är mest cider från Pomologik som du hittar på den listan.

En måltid ramas in av lokalen, personalen, dukning och dekorationer och på Hornudden är dessa också lokalt förankrade. Våra tallrikar har Anna Lindell drejat i sitt krukmakeri och glasljusstakarna på borden har Ebba von Wachenfeldt blåst. Utöver det så har vår kompis Jane Tengvar Carlsson vävt våra fönstervepor av trasmattor, de stora femarmade ljusstakarna kommer från Bruket i Hälleforsnäs och sist men inte minst så är våra brödkorgar tillverkade av Terttu Lindström av det näver som Mats och Karin skördade från björkar på Hornudden 2009. Blommorna som vi sätter på borden plockar vi i vår egen trädgård.

Under 2023 kommer vi att servera alla fyra varianterna vid våra Årstidsluncher, med start lördagen den 25:e mars då vår vintervariant av den sörmländska måltiden serveras (du bokar här.) Vårvarianten lagar vi och serverar i mitten av maj och sommarvarianten kommer vi att erbjuda vid flera tillfällen under sommaren. Datum kommer senare.

Du kan också boka våra varianter av landskapsmåltiden för sällskap som är minst 20 personer, hör av dig på boka@hornudden.net  Vår målsättning under 2023 är att vi även skall lägga ut recept och tips till dessa olika varianter.