Första sådden med örterna är avklarad. Vi sådde i tisdags. En liten “batch” och mest basilika förstås. Lite koriander, timjan, vattenkrasse och en del annat. Tomatplantorna har grott och växer på för varje dag och i morse kunde jag se de första paprikaplantorna “kröka rygg” så i kväll har de säkert sträckt på sig.

Spenaten i det lilla växthuset kämpar på i kylan eftersom vi inte värmer det växthuset. Egentligen är det inte kylan som är största utmaningen  – det är mössen. I förra veckan när vi kom ut på söndagsmorgonen så kunde vi se en hel del spår i spenatraderna och det  var inte spår av fötter utan av en nos som snyggt och prydligt tuggat sig fram rad efter rad. Nygrodda spenatfrön är säkert en delikatess …

Alltså fick vi så om spenaten. Efter att vi laddat fällor i hela huset och fått tag i två knubbiga möss. En hane och en hona. Det känns rätt kymigt eftersom vi sått flera sorter, märkt ut dem och planerat att göra en utvärdering av vilken sort som är bäst i det växthuset. Det är surt när naturen tar makten. Men bara att acceptera – det kunde ha varit mycket värre. Det var ju inte en orkan eller störtregn. Det var heller inte paprikaplantor eller tomatplantor för prisnivån för de fröerna är väsensskild från spenaten.

Det komiska är att när vi fick spenatfröet så ifrågasatte jag min egen planering: “varför köpte jag så mycket spenatfrö??“. Svaret var alltså att vi skulle ha nytt frö att så med när vi matat mössen först;) Spenaten hinner bli klar i tid, om inte fler möss hittar in, så det är ingen fara. Även om det är trist att så om en gröda.

För många år sedan gjorde vi samma erfarenhet – men då var det paprika som grott så fint. Varenda frö hade grott och det var så snyggt med jämnstora små plantor. När vi sen kom ut i groningskammaren en morgon så var alla kapade. ALLA! så snyggt och jämnt. Då grät vi nästan, för att mata möss med paprikafrö är onödigt dyrt.  Då var heller inte leveranserna lika snabba så paprikan det året var skördeklar sent.

Därför säger vi nu “Det var i alla fall inte paprika!”

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *