Under sommaren kom fem “gamla” volontärer på återbesök. Det är inte ovanligt, men heller inte vanligt och det finns flera olika varianter av att vara “a returner”. Från att komma flera år i rad och stanna flera veckor till att komma förbi in i butiken eller till caféet och säga hej. Denna sommar var det fyra olika sätta av återvändare. Anna tog med sig sin kompis Judith och hjälpte oss några dagar för att sedan fortsätta till vandring på Kungsleden. Andreas och Franziska kom efter fyra år och hade då med sig Elsa, två år, och barnvakten (Andreas syster) Barbara. De hjälpte oss med allt möjligt när det passade deras schema. En del som de gjort tidigare och annat är nytt eftersom vi ändrat en del i verksamheten.

Nu ser vi fram emot att Klara ska komma igen i höst så att vi har mer tid att prata och jobba lite mindre än när hon var här i juli och “saved our lives”. Hon vet vad som ska göras, hon känner oss alla och hon gillar att bada varje dag! Nils dyker upp lite då och då eftersom han driver ett företag som har ett projekt i ett av våra växthus.

Rätt ofta får vi frågan “Hur orkar ni?” med tanke på alla ungdomar som vi möter och lever med under stor del av året. Jag har förstått att det är svårt för många i vår ålder (60+) att förstå att mötet med dessa ungdomar som vill bidra, lära sig och utvecklas (oftast;) ger kraft och glädje. Ibland oerhörd kraft och vilja att jobba på. Om man som vi har ett stort bekräftelsebehov så tillfredsställs det ju när vi har ett gäng runt oss som hejar på. Som jag skrev för några veckor sedan så är det starkt att dela kärleken till en plats med andra från hela världen. Tänk dig att sitta runt bordet och diskutera vilka som skulle vilja ta hand om Hornudden om Mats och jag skulle erbjuda dem. Med ungdomar från olika länder med olika erfarenhet, olika kompetens och väldigt olika självinsikt. ALLA säger “I love this place”, men de flesta vill inte ha ansvaret för verksamheten. De som kommer till oss för att göra praktik, jobba, sommarjobba eller hjälpa till som volontärer är några av väldens bästa och att få dela kärleken till en plats, arbetet, fikat & måltiderna med dem är en förmån. Den lilla gruppen på översta bilden var vår “augustigrupp” – en tight grupp som lovat att komma tillbaka nästa sommar:).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *