Annorlunda tider ger nya sätt att servera måltider och möta gäster. Covid19 påverkar vår verksamhet på många sätt. Ärligt skrivet så verkar det som om fler har upptäckt oss – det är och kommer att bli ett “trädgårdscaféår” eftersom vi nu rekommenderas utomhusvistelse när vi vill träffa våra långväga nära och kära.

Morsdag är sedan flera år vår mest besökta och arbetsintensiva dag under våren. Vi brukar erbjuda en mycket uppskattad morsdagsbuffe, men i mitten av mars insåg vi att vi inte kan göra “som vanligt” så under påsken testade vi en variant. Den var väldigt uppskattad av våra gäster, men vi insåg redan då att det inte är möjligt för oss att genomföra den i större skala, vilket det innebär under morsdagshelgen.

Alltså blir det ingen morsdagsbuffé i år utan vi lägger allt fokus på caféverksamheten och här kan du se menyn. Säkerheten för dig som gäst och personalen kommer främst. Vi har, som jag skrivit om tidigare, ändrat upplägget på flera sätt för att du och personalen ska känna er trygga här på Hornudden.

Vi tar inte bordsbokningar i caféet.
Men vi har många bord och de är väl utspridda över området så det finns och kommer att finnas bord till alla – om det inte regnar för i år kan vi inte “trycka ihop oss”. Vi jobbar på och fixar nya lösningar på nya utmaningar.
Varmt välkommen till oss alla helger fram till midsommar – sen blir det fem dagar i veckan💚.

Men, de sällskap som bokat morsdagsbuffé innan vi tog beslut om att inte genomföra buffén, med hänsyn till Covid19, de behåller sina bokningar. De flesta sällskapen har bokat av, men vi vill ta extra hand om de som bokat och behållit sin bokning. Hoppas att du förstår och kan skippa avundsjukan;) – Livet är inte rättvist …

Vi är ett litet gäng på Hornudden som odlar grönsaker, lagar och serverar maten. Ett gäng som vill att du ska känna dig säker, uppskatta att du får nyplockad sallad på tallriken, gilla vår korv som är smaksatt med tomat och basilika och bli glad över att Mats rökte laxen på sent på kvällen för att du skulle få “bästa rökta laxen”.

Vårt upplägg med att du beställer i caféet och sen kommer och hämtar maten när den är lagd på tallrik är säkert. När du kommer hit så kommer du att se att vi tänkt till. Det som vi tyvärr upplever irriterar vissa (läs ett fåtal) gäster är att vi inte är lika snabba som vissa kedjor (ingen nämnd). Vi jobbar på vårt vis och det innebär att:
1. Vi är få som jobbar med maten
2. Vi håller ingen mat på värmning utan den värms när du beställt den.
3. Vi lägger maten i den ordning den är beställd. Så om du beställt en kall sallad så får du den inte mycket snabbare än en korv med bakad potatis. Antalet gäster före dig är avgörande för hur lång tid du får vänta.

Om det är fullt på parkeringarna så kommer väntetiden att vara längre än om det är få bilar som står där.

Om du är superhungrig och det är många bilar på parkeringen så kan det vara smart att köpa lite bröd, dryck (eller ta vatten) så att du kan dämpa värsta hungern och hålla humöret uppe. Det har såväl du som ditt sällskap och vår personal glädje av. Det kan vara värt 25 kr …

Varför skriver jag detta?
– för jag har världens bästa personal, de gör alltid så gott de kan!
– för att jag vill att de ska må bra!
– för att jag ibland är känslostyrd …

Bakgrund:
I fredags när jag gick ner till caféet med nya pavlovabakelser upplevde jag en så härlig atmosfär på gräsmattan. Så många glada människor, många sällskap där minst en av dem var 70+, många leenden och ett lugn som jag inte upplevt på samma sätt tidigare. Jag fick en känsla av att det var en stor “återseendets dag“. När jag sa det till Oskar som jobbat i ensam i serveringsköket med högt tempo i flera timmar så svarar han: “Ja, med några undantag …”. Okej, det gällde två sällskap av kanske 50 så det kan tyckas lite och försumbart – men det gör mig ledsen!

Nu vet ju jag att du som läst detta och läst ända hit inte är en av dessa personer eller del av dessa sällskap för det “säger sig självt” så egentligen är det onödigt, men i min värld kan det vara bra att även du tar del av min besvikelse för du kanske har kompisar eller släkt som du vet skulle kunna gå fram till köket – efter sju minuters vänta och undra om deras mat inte är klar snart. En dag då parkeringen är fullproppad… Då kanske du kan hjälpa mig (och alla andra små restauranger och caféer i liknande situationer) och ge ett annat perspektiv. “Har du tänkt på ….” för det kan vara där det ligger. Att man inte tänkt utan behöver få en påminnelse om att det är en medmänniska på andra sidan utlämningsbänken. En medmänniska som vill gör dig glad genom att servera en underbar måltid, men som blir ledsen av att få höra nedsättande ord fast du vet att du gjort så gott du kunnat och lagat mat “with love”.

Covid 19 har påverkat vårt samhälle och ökat omtanke & hjälpsamhet hos många av oss. Låt det även sprida sig till mötet med dem som sköter servicen och bidrar till goda måltids – och andra upplevelser. Det har vi alla glädje av. Kram på dig!
>

2 Comments

  • Fina Karin & Mats med personal!
    Vi var hos er igår och njöt av gofika och den fina stämningen! Jag la t.o.m ut tips till mina vänner på min egna FB-sida om att ta en tur till er för att ni har så fin ekologisk lunch och fika samt tänkt igenom allt på Corona-vis.
    Kram från Johanna, Jonas & Noah Strömgren

    • Varmt tack familjen Strömgren❤️. Så glada vi blir åt att ni var här och för bekräftelse. Kramar till er från oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *