“Idag kör vi en måndag“! Vi var helt överens i morse – utan diskussion!! Mats t.o.m kom och tackade vid lunchen för att jag föreslagit det och sa att det var så bra! Men “vadå” undrar du som kanske inte läst alla blogginlägg här genom åren. Jo, så här är det: eftersom vi ofta jobbar helger även när vi jobbat måndag-fredag så händer det att vi är lite slitna på måndagsmorgon. Faktiskt! För att göra livet enklare har vi sedan några år tillåtit oss att jobba saktare på måndagar. När det går har vi även skippat “leveranskraven” (de egna prestationskraven) och bara gjort det som “måste” (ett ord som jag väldigt sällan skriver eller säger) göras. En för oss bra variant på fler sätt eftersom det bidrar till att vi tar lite längre raster, har fler diskussioner, skrattar mer och hinner med en promenad. Livskvalitet med andra ord.
Första veckan i december och det har varit fullt upp med lite annorlunda aktiviteter förutom att vi lagat mat och bakat inför gårdagens julbord som ingick i kommunens upphandling. Det var ett tag sedan vi serverade julbord så det var extra skoj att laga mat såsom rödkål med fikon, grönkålssallad, waldorfsallad, rotfruktscarpaccio och äggsallad. Visst har vi vildsvinsskinka, prinskorv och köttbullar också, men det är faktiskt roligare att laga färgglad mat på grönsaker än kött och fisk. De tas för givna medan många blir extra glada över att se och äta en färgglad måltid – ett julbord på “vårt vis”.
Under veckan deltog vi även i ett möte som projektet Nyttiga affärer bjudit in till under rubriken “Mötesplats om socialt företagande” med temat hållbarhet och hur socialt företagande kan kan bidra till kommunernas hållbarhetsmål. Först fick vi presentera vårt projekt Klara Färdiga Gå och koppla vårt arbete till de 17 globala hållbarhetsmålen och därefter gruppdiskussioner med frågor som: ” Vad kan ett hållbart partnerskap innebära och hur kan man påbörja processen för att få till stånd olika typer av avtal mellan sociala företag och offentlig sektor?” och “Vad anser du att kommunen kan göra för att underlätta för sociala företag?“. En bra mix av företagare och kommunala tjänstepersoner i grupperna gjorde att vi tillsammans fick fram flera förslag och idéer som kan öka möjligheten till att kommuner kan hitta vägar att samverka för att lösa svåra samhällsproblem. Förhoppningsvis finns viljan att hitta nya modeller och även ambitionen att använda nya innovativa lösningar.
Senare på dagen fick vi besök på Hornudden av Strängnäs kommundirektör Lars Ekström tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt eftersom de just var intresserade av vårt sociala projekt med ungdomar som tar del av de studiestödsplatser som vi erbjuder. Vårt projekt avslutas vid årsskiftet, men vi hoppas innerligt att vår erfarenhet och vårt arbetssätt skall tas vara på genom någon slags samverkan med kommunen – både på lång och kort sikt.
Fredagen innehöll två digitala möten varav det första var ett projektavslut av “Odlingsvärda fleråriga grönsaker för produktion“, ett projekt som vi fick möjlighet att delta i eftersom det utvalda företaget backade ur. Vi har lärt oss nytt, fått nya vänner, inspirerats på flera sätt och har nu en liten flerårig ätbar trädgård under utveckling. En hel del nya sorter växer här och vi använder dem i restaurangköket. Superskoj och det har gett energi all få skapa ytterligare nya inlärningstillfällen för oss alla – såväl oss som dig som besökare. Vi jobbar på och hoppas att vi hinner få upp information om växterna innan juli 2022.
Eftermiddagens möte var inom ett annat projekt, Omtag Nu – För en starkare, grönare livsmedels- och besöksnäring. Det är Matlust som står bakom detta projekt och eftersom det både passade in i vår plan att se över affärsplanen (det var drygt 5 år sen sist) och att vi bara har goda erfarenheter från projektet Matlust så togs beslutet snabbt att hänga på även denna gång. Vi har nu haft tre möten och förväntningarna har överträffats, trots att vi hade höga!!