Har du bakat klart inför julen? Eller är du den som bakar det som ska bakas precis innan jul så att du slipper frysa in? Eller hoppar du julbaket helt? Numera får vi ju göra som vi vill och några sju sorter blir det inte längre hos oss. Det kan bli fyra, men det kan också bli 12 – det beror på. Så funkar det när man går på känsla och rättar sig efter vill istället för borde och den tid som finns att tillgå är avgörande.

Hos oss brukar jag ha målsättningen att baka vår fruktkaka runt den första december för då är den perfekt till julen – om det finns något kvar!! Vissa år blir den inte bakad alls och andra strax före jul. När den blir bakad strax före jul så är den perfekt till Mats och mina födelsedagar (slutet av januari och början av februari) och ingen brukar gråta över det så länge vi får Emmas chokladtårta också. Den har hängt med några år – den har faktiskt varit med i familjen längre än något av barnen. Det finns fler delar som gör den så bra utöver att den är så hållbar (vi gillar ju sånt) – den är enkel att baka och det är superenkelt  att dubbla receptet eller halvera (men det rekommenderar jag inte – du kommer att ångra dig efter en månad).

Här kommer i alla fall receptet. Grädda den inte för länge – stickan ska vara torr, men lägg inte på mer tid. I ursprungsreceptet står det en timme – och i vissa ugnar kanske det behövs.

Fruktkaka från Allt om mat nr 16 1978
180 grader i ugnen
Väg 10 st ägg och tag sedan samma vikt av
Smör
Socker
Vetemjöl + 2tsk bakpulver
Russin
Fikon + korinter+ grovt hackad mandel och nötter
(här kan du göra din egen mix med pumpa, aprikoser eller vad som)
1. Rör smör och socker vitt och pösigt
2. Rör ner äggen – två i taget
3. Blanda mjöl, bakpulver och frukt väl och rör ner i smeten
4. Klicka smeten i 5 väl smorda formar och grädda i ca 50 min (kolla med sticka).
5. Låt dem svalna på galler. Linda in en handduk och sen i en tät burk eller plastpåse.
Låt mogna minst fem dagar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *