Jag är inte den som håller koll på omvärlden – vanligtvis! Jag lever och verkar här på vår udde, men … Föränderlig är världen och tydligen även jag – för jag har sett så mycket nyheter, läst så mycket information på nätet, sett så många pressträffar på YouTube, läst så många nyhetsbrev från Livsmedelsverket och sist men inte minst diskuterat och bearbetat den infon tillsammans med kollegor och familj som under mars 2020. Det är mycket som är intressant att ta del av utöver att jag vill ha koll på vad som händer och gäller eftersom det påverkar vår verksamhet så mycket. En oro hos kunder och gäster kan göra att de avstår från ett besök när vi har öppet och det kan få drastiska konsekvenser för vår verksamhet – både på kort och på lång sikt.
Det är mycket jag är glad åt i denna kris: våra barn och barnbarn bor i Sverige, våra myndigheter gör (så gott jag kan se och förstå) ett proffsigt och transparent arbete, vår kommun Strängnäs bryr sig och jobbar också på för att mildra krisen för medborgarna (ingen kan göra allt – men alla kan göra något). Jag tror (och hoppas) att denna kris kan göra konsumenter medvetna om att självförsörjningsgraden med mer lokalproducerat och ekologiskt är viktigt för vårt lands sårbarhet.
Det är mycket som bidrar till oro såväl det som händer i Sverige som i hela världen och idag kunde vi läsa ett upprop i en debattartikel undertecknad av många småskaliga producenter. Uppropet riktar sig till dagligvaruhandeln med stora och väl fungerande butikskedjor och uppmaningen är ”Ta in råvaror och produkter från lokala svenska bönder och matproducenter som normalt inte finns i sortimentet”. En kort sammanfattning av artikeln är : Om vi vill ha kvar en rikedom av matkultur och vill vi ha kvar arbetstillfällen och företagande i landsbygden så måste matjättarna öppna upp och ta in produkter från landets småskaliga producenter. Det kommer att gynna Sverige på många sätt.. OBS. Det är bråttom!
Nästa som oroar är att informationen om hur coronavirus smittar inte når fram till konsumenter, restauranggäster och heller inte till dig som bjuder på eller blir bjuden på mat privat. I förra veckan tycker jag att Livsmedelsverket var lite otydligt (luddigt) och deras information lämnade öppet för tolkningar och jag ska erkänna att jag raljerade en del över deras formulering kring bufféer och risker. MEN i går (24:e mars) var de glasklara:
”Det finns i dag inget som tyder på att man blir sjuk om man äter mat som det finns coronavirus på. Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen”. Med andra ord kan du inte bli smittad genom maten och dryck. Teoretiskt kanske … för om du äter mat som någon smittad hostad över och du sen sätter i halsen då kan ju virus komma ner i luftstrupen. Men hur stor är risken för det? Då är det med säkerhet större risk att du snubblar och bryter nacken när du går i en trapp.
Alla skriverier om att vi inte ska gå på restaurang handlar om den ”sociala distanseringen” – att vi håller avståndet till andra människor. Utöver det gäller ”Håll huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena”. För att minska risken att bli sjuk och sprida smitta ska vi tvätta händerna, hosta i armvecket, hålla oss hemma om vi inte är friska och medvetet iaktta social distansering. Ingen har sagt att det är lätt och för egen del är den sociala distanseringen svårast. Tvättar händerna gör vi hela tiden. Hygienregler inom restaurang och café är tydliga och väl inarbetade och att inte gå till jobbet när man är sjuk handlar om omtanke om både kollegor och gäster/kunder.
Jag tar det en gång till och citerar Livsmedelsverket rakt av:
Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter frukt och grönt bedöms vara mycket liten. Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset genom att ta på ytor eller föremål där droppar med viruset finns.
För att ytor och föremål av olika slag som till exempel frukt och grönt ska kunna överföra coronavirus måste först en sjuk person hosta eller nysa på frukt och grönt och en frisk person direkt därefter ta på dem och på så vis få små droppar saliv eller snor på händerna. Om den friska personen sedan tar med handen mot mun, näsa eller ögon utan att ha tvättat händerna skulle hen kunna bli smittad. Men med den kunskap vi har i dag finns det alltså inte några rapporter om att personer smittats på detta sätt.
Mao finns ingen risk med att äta färska grönsaker och frukt … Du behöver det för att stärka ditt immunförsvar precis som du behöver ta din promenad och vara ute i friska luften. Det är inte enkelt för vi är oroliga, osäkra och uppskrämda och rädda för att göra fel. Men du: tvätta grönsakerna ska du förstås göra för coronavirus är inte det enda vi ska avstå från att få i oss.
Vi har öppet under påsken. Vi serverar mat på långfredagen med två sittningar. Ingen buffé (vilket var planen) och vi kommer att ha rejäla avstånd mellan de bokade sällskapen. Vi har en plan och det ska bli så skoj att få laga påskmat och servera den. Hoppas att du kommer!
Vi har även öppet i caféet (kl. 12-16) under påskaftonen, påskdagen och annandagen. Vi har gott om filtar och gör som de i storstan – ställer ut trädgårdsmöblerna tidigare än vi brukar. När du beställer i caféet så gäller den sociala distanseringen till varandra även här på Hornudden.
Det är många som skriver och pratar om att stötta oss små företag särskilt inom restaurang och besöksnäring så det behöver jag inte skriva om. Allt hänger ihop för om du kommer till oss så handlar vi mjöl från små kvarnar, livsmedel från grossister (stora och små), ost från lokala ekomejerier, grönsaker från kollegor, förädlade produkter från kollegor och så vidare … Som vår äldste son Johan skrev på sin facebook sida nyligen:
”Allt hänger ihop. Vill du ha en levande stadskärna, en lokal livsmedelsproduktion och arbetstillfällen i närområdet så är det inte upp till politiken, det är upp till dig. Det gäller varje dag, men extra mycket i dessa tider. Dessutom så kommer du få en berikande smakupplevelse och du kommer kunna berätta för dina barnbarn att du gjorde skillnad när din lokala ekonomi behövde det som mest.”