Jag ville inte börja med att skriva COVID19 … men klarade det inte för pandemin påverkar oss SÅ mycket. Ska erkänna att ibland låtsas vi att den inte finns och att vi själva väljer att inte träffa kompisar, grannar, släkt av egen vilja och att vi inte vill erbjuda vår adventsbrunch … Det går att lura sig själv en liten stund, men det funkar inte så bra när gäster mailar och bokar av konferenser, catering och fest. Där försvann möjligheten att kalla det för “fri vilja”. Vi borde kanske inte klaga för vi har fler verksamheter i vårt “spretiga företag” (som vissa kallat det) att jämföra med de som driver restaurang och nu får fler och fler regler och restriktioner att rätta sig efter. Att inte få servera alkohol efter klockan 22 slår inte så hårt mot oss men att “besökare ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap” gör att vi kan ta emot 22 gäster istället för 35 gäster i restaurangen – och det har förstås betydelse.

MEN, vi har också mycket att glädja oss åt och en viktig del är vår Andelsträdgård/vårt andelsjordbruk som skapar trygghet och ger oss inspiration i odlandet. Det är svårt att förklara hur viktiga våra andelsmedlemmar är för oss. De var viktiga under 2017, 2018 och 2019, men under 2020 har de varit OERHÖRT viktiga och en förutsättning för vår framtidstro och att vi ska våga tänka långsiktigt gällande vår tid som småskaliga ekologiska odlare. Utan våra andelsmedlemmar och REKO som ett komplement under våren 2020 hade livet sett annorlunda ut på Hornudden inför säsongen 2021.

Jag antar att du som läser detta har funderat på om det är viktigt för dig att det finns företag som odlar din mat – nära dig. Att du funderat över hur det skulle kunna bli om gränser stängs och vi inte har någon import. “I min värld” har du som läser detta lagt några minuter under 2020 på att diskutera din egen odlings betydelse – vad du vill odla, vad som är lönsamt att odla, vad som är minst arbetsamt mm. Eller kanske drömmer du om att få möjlighet att odla din egen mat. Nog har väl COVID19 påverkat din medvetenhet om lokal matproduktion. Eller?
Det handlar heller inte bara om pandemi/kris och som Ann-Helen skriver “Ökad självförsörjning och minskad sårbarhet är inte bara en fråga för kristider utan även för de tider när det råder någon slags vanlig vardag. För även då har vi hela tiden lågintensiva matkriser som visar på den globaliserade matkedjans sårbarhet.” Läs gärna hela hennes blogginlägg.

Att välja ett andelsjordbruk som sin grönsaksleverantör är så mycket mer än några lådor grönsaker – om du vill. Det finns stora möjligheter att få inblick i hur odlingen fungerar och att lära sig om ekologisk odling. Hos oss har du också ett nätverk av andelsmedlemmar som vill gynna lokal odling och som du kan möta här hos oss på Hornudden. Vi har flera arbetsdagar och möten under året för att skapa gemenskap och öka kunskapen kring odlandet. Det är helt frivilligt att delta. Kan och vill man inte så är det helt OK, det är en möjlighet som vi ger – inte ett krav. Vad som läggs i lådan finns det en plan för, men ibland blir det inte som planen. Det ingår också i begreppet Andelsjordbruk eftersom vi är en del av naturen och odlingen är beroende av vädret och de som sköter odlingen.
Nu i november öppnar vi upp möjligheten att ta del av vår Andelsträdgård. Så fundera på hur och var du vill att de grönsaker du lägger på tallriken ska ha producerats, men även hur du kan bidra till att det finns odlare här hos oss i Mälardalen eller där du bor. Det handlar ju också om biologisk mångfald (som ekologisk odling bidrar till), en levande landsbygd och arbetstillfällen i din kommun, din region och vårt land. För att använda en klyscha: “Ingen kan göra allt men alla kan göra något!Gör ett smart val! Kram på dig!

PS. Om du inte har gjort det – anmäl dig till vårt nyhetsbrev, då får du aktuell info om vad vi gör och planerar på Hornudden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *