Vi lever i en “Ny tid” med många anpassningar, hänsyn, ansvar och förändringar. Hos oss (som på de flesta arbetsplatser) har det sedan mars varit stort fokus på att anpassa vår verksamhet efter de förhållanden som råder. Det var/är inte helt enkelt eftersom förutsättningarna ändras från vecka till vecka. Våren med alla inställda evenemang, studiebesök och utbildningar var på ett sätt och då levde vi dessutom med oron inför sommaren. Skulle någon komma till Hornudden för att fika och äta lunch??

Sommaren 2020 var ni dessbättre många som kom för att handla lokala och ekologiska grönsaker, fika och äta lunch. Trots att vi glömde (det var så mycket nytt att tänka på) att sätta upp våra banderoller så var ni så många som hittade hit att det kanske var bra att inga banderoller kom upp. Vi hade en intensiv högsäsong som givetvis krävde ständigt fokus på omtanke och trygghet.

Så kom hösten, vi andades ut och återhämtade oss inför advent och jul. Funderade, diskuterade och försökte höja vår beredskap över vad som kunde hända – “what if?”. Vi beslöt oss för att genomföra Adventsmåltider med tryggt upplägg, avstånd och bordsservering till ett begränsat antal gäster. Något helt nytt för oss som brukar ha adventsbrunch med buffé och målet att restaurangen skulle vara fullbokad. Så kom nya restriktioner och utökade krav på att alla ska ta mer ansvar för minskad smittspridning.

Vi insåg då att det inte låg i linje med regeringens restriktioner att genomföra vår Adventsmåltidsplan och eftersom vi jobbar enligt devisen “Vi gör en plan så att vi har något att ändra!” så satte vi oss ner och ändrade planen. Från “Vi måste ställa in!” till “Hur ställer vi om?” och “Hur gör vi för att erbjuda något som är ännu tryggare, en rolig upplevelse och något att prata om när vi kommit ur detta?. Vi beslöt oss för att erbjuda “Adventscatering“. Det kändes så bra när vi tagit beslutet! Klart att det är en hel del nytt att tänka på och lösa för vanligtvis genomför vi bara catering till större grupper om minst 12 personer och nu blir det en hel del två-personerscateringar.

Som tur är så gillar vi att lära oss nytt, att utveckla produkter, oss själva och företaget som helhet så vi går två spännande veckor till mötes. Spännande, roliga och lärorika – och att få ha det så i november och december i “dessa tider” är helt klart en förmån.

I vår dagliga verksamhet var vi snabba i våras med nya rutiner för oss som är här “bakom kulisserna”; “tvätta händerna, håll avstånd och stanna hemma när du är sjuk” är ju lägsta nivå. Vi spritade, delade ut munskydd, delade upp oss vid fikat och tänkte till för varje aktivitet. När vi sen drog i gång i mitten av augusti funderade vi på vad vi kunde göra för att skapa ännu större trygghet och visa ännu mer omtanke om våra deltagare i projektet “Klara, Färdiga, Gå”. Vi har det ju mer förspänt än många andra arbetsplatser med tanke på utrymme. Vanligtvis sitter vi i vårt lilla fikarum eller i några av de små växthusen när vi fikar ( två gånger/dag) och äter lunch, men nu när det är lite kyligt ute sitter vi i restaurangen. Det ser rätt kul ut med en/två person per bord – men det känns tryggt och funkar bra. Vill man socialisera så gör man det, men det är också ok att sitta med sin telefon.

Annat då? Det finns faktiskt positiva bitar som COVID19 bidragit till för det har frigjorts tid (när det inte kommer besök, bokas konferenser mm) så att vi tar oss tid att lära oss nytt, men även för att ta tag i bitar som vi pratat om länge. T.ex började vi prata om webbutik för fem år sedan, men av flera skäl har vi inte kommit ända fram. Nu fanns det tid, vi hade tillgång till support och vi hade redan tagit fram lämpliga produkter till advent så nu har vi vår webbutik med jullådor (och transport;). OBS att vi bara har börjat – den är inte klar – vi kommer att bygga på, lägga till och ändra. Du är varmt välkommen att komma med förslag och idéer.

Vi har fler idéer på upplevelser/lösningar som vi skulle kunna erbjuda under vintern och våren för även om vi är övertygade om att “Det kommer bli bra” så kommer det att ta tid! Även om ett vaccin är på gång så kommer (förhoppningsvis) alla att vara försiktiga och visa omtanke under våren också. Det kommer att kräva nytänkande, flexibilitet och anpassning från oss alla som längtar efter social samvaro (även om digital är en ok ersättning ibland) och om vi ser det som en möjlighet och inte ett tvång så blir det roligare. Jag återkommer framöver med våra “nytänkande anpassningar”, men jag kan berätta att vi skulle väldigt göra något som är kopplat till eld.
Kram på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *