Vi är sedan drygt ett år tillbaka deltagare i ett projekt som undersöker vilka fleråriga grönsaker som är odlingsvärda och du kan läsa ännu mer om projektet här. Det är en intressant läroprocess och vi odlar nu en hel del perenna sorter som hamnar på tallriken i vårt café. Dessvärre har vi hittills haft svårt att hinna kommunicera våra lärdomar till dig som besökare, men det kommer att bli bättre – om inte i år så nästa år. I projektet har vi stora planer.

Visste du till exempel att Funkia (Hosta) är ätbar? Vi hade inte en aning och detsamma gäller vissa dagliljor. Jag ska ärligt erkänna att vi inte smakat än men vi har både planterat och sått rätt många olika sorter så framöver får det bli provsmakning. Just nu ser jag fram emot att se dem blomma. Större delen av dessa perenna grönsaker äts som sallad – eller istället för sparris. Kan låta enahanda, men en sallad med annorlunda former är vackert för ögat och smakrikt för gommen. Hur det är näringsmässigt finns det de som undersöker så det får jag återkomma till.

Vårsköna är en av favoriterna och du se den på översta bilden. Både blommor och blad smakar fräscht, eller grönt som någon sammanfattade det … Vi hade stora förhoppningar på strandbetan (bilden nedan) för den var snabb att etablera sig och växte till snabbt men hos oss (och övriga deltagare i projeket) utvintrade de flesta plantorna. Hos oss är det tre plantor kvar från förra åretsplantering.


Faktum är att nya favoriten, Bredbladig kantlök, inte heller klarade vintern så bra, men den verkar växa på sig sakta men säkert medan Fjällsyran växer som sjutton och hamnar i nästan varenda sallad vi gör. Andra spännande sorter som inte skördat av än är Skotsk libbsticka och Strävsolrosen. Ett av våra projekt inför juli är att vi ska hinna fixa till så att du kan gå och titta på den perenna grönsaksodlingen. Jag lovar att vi ska göra så gott vi kan …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *