Under veckan som var genomförde vi vårt 28:e hemkunskapsläger med 14 stycken åttondeklassare från Stims . Alltså ännu en vecka med nyfikna ungdomar som kommer till Hornudden, lagar mat, lär sig om hållbar kost och näringslära men också får mangla sina lakan, stryka sin skjorta och tillsammans städa ett hus. Hur coolt är inte det? Detta läger borde vara en ”mänskliga rättighet” för varje högstadieelev i Sverige eftersom hemkunskap är den svenska skolans minsta ämne men faktiskt ett av de viktigaste.
Det är dessvärre inte rimligt att låta alla komma till oss, men vi får vara glada åt att ca 60 elever/år ges möjlighet till det. Men vad menar jag med det då? Vad innebär ett hemkunskapsläger på Hornudden? Ska jag vara ärlig så kan det skilja lite mellan lägren och det är mycket som påverkar. Dels påverkar vad som händer omkring oss för om det pågår en aktuell debatt i media (som vi tycker är viktig och som gäller mat, miljö och matproduktion) följer vi upp den på olika sätt. Ibland med en film, andra gånger med diskussioner, arbetsuppgifter eller att vi lyssnar till ett radioprogram. Givetvis påverkar elevgruppen upplägget och även årstiden. Kort sammanfattning: Vi har kul och vi lär oss tillsammans!
Hur går det till då?
Eleverna kommer med tåg från Stockholm och åker taxi till Hornudden från Resecentrum i Strängnäs. På plats blir det förmiddagsfika och information. Därefter delar vi in gruppen i tre mindre grupper. En grupp följer med slöjdfröken Jane till tvättstugan där de får mangla sina lakan och servetterna till tisdagens trerättersmiddag och nästa grupp sätter sig med Mats för att ha fokus på näringslära. Den tredje gruppen kommer in till mig i köket för att laga lunchen till oss alla (15-18 personer). Måndagslunchen denna vecka var Frittata, Tortilla och ugnsomelett. Frittatan har vi vintersquash, lök och potatis i. Sallad till förstås och under novemberlägren blir det givetvis en massa tomater – det gäller att passa på! Faktum är att vi äter en hel del potatis under lägret och utöver måndagens lunch så blir det potatisstomp till den stekta gösen och potatiskaka till korven.
Efter lunchen byter grupperna plats och jag får ett nytt gäng (4-5 elever) att lära känna när vi fixar eftermiddagsfikat. Måndagsfikat var denna vecka tunnbröd, fröknäcke och saffranskladdkaka med vispad grädde. Vi följde receptet, men hade i drygt ett paket saffran för att säsongsanpassa den till den annalkande julen … Vi gjorde två stycken (till 18 pers), men hade vi gjort fyra stycken så hade nog inte blivit något över heller. ”Magiskt” hörde vi bland annat!
På tisdagskvällen lagade och serverar vi alltså en trerätters måltid. Det är högtidligt med tre olika sorters dryck till rätterna och i denna grupp var det skjorta som gällde för alla. Det blir en annan stämning när alla (utom lärarna …) byter om till middagen, vi har linneservetter och tända ljus. I vissa grupper få vi leda samtalet och ställa frågor för att få till en gastronomisk måltid, där lärandet är en del av måltiden, men i denna veckas grupp behövdes inte det för det fanns ingen brist på samtalsämnen och under denna middag var det kanske jag som lärde mig mest. Ämnet var sociala medier för ungdomar.
Måndag morgon till torsdag em – sammanfattningsvis: Det är skoj! Jag har ju lyxen att få laga maten tillsammans med gänget. Planera, förbereda, stötta, tipsa, svara på frågor och ge feed back. Som när alla pannkakor blir perfekta, alla pitabröd ”lyfter”, falafeln håller formen, den veganska glassen blir suverän, brödet som är ett teamwork uppskattas av alla och mycket annat. Att vi inte alltid lyckas hålla tiden är ingen grej och ibland blir både Mats och Jane glada över det för de behövde mer tid för att hinna ”allt”.