Jag har skrivit det tidigare och jag upprepar: ”Det är CSA som är grejen” om vi vill ha ett långsiktigt och hållbart system för den ”nära maten” eller det som också kallas ”relationsmat” vilket innebär småskalig produktion där producent och konsument möts.
Det finns många olika sätt för den nära maten att nå slutkonsumenten och som exempel har vi Bondens egen Marknad (funnits i Sverige nästan 20 år) och REKO-ringar (nu ett etablerat koncept) men det finns ett gäng innovativa lösningar såsom Local Food Nodes och Foodla. När det gäller kött finns t.ex Gårdssällskapet som endast säljer KRAV-godkänt kött till skillnad mot övriga som jag länkat till ovan: Bondens egen Marknad, REKO, Foodla och Local Food Nodes har alla fokus på lokalt och erbjuder produkter från både ekologiskt och oekologiskt produktion.
Andelsjordbruk uppkom under 1970-talet bl.a. i Japan och senare även i USA där konsumenter ville få tillgång till ekologiskt producerade råvaror och knyta närmare kontakt med matproducenter. Det är en viktig anledning till att jag anser att ”CSA är grejen” för när du går in i ett Andelsjordbruk/ett CSA/en Andelsträdgård så är det ekologisk produktion som gäller om du väljer en gård som odlar ekologiskt. Vissa Andelsjordbruk har valt att inte certifiera sig och då är det inte tillåtet att sälja sina produkter som ekologiska oavsett hur mycket man hållit sig till ”ekologiska principer”. Föreningen Andelsjordbrukare har valt att inte ställa kravet på certifiering hos sina medlemmar men min förhoppning är att vi ska få in i stadgarna att om man inte är certifierad så ska det finnas en plan för att certifiera sin odling för det är, som jag ser det, en trovärdighetsfråga. Alla kan säga att de odlare enligt ”ekologiska principer”, men är du certifierad så sker en oberoende kontroll vilket är till nytta för både odlare och konsument.
Då – för 50 år sedan var alltså Andelsjordbruken/CSA konsumentdrivet men nu är det oftast nystartade odlingar som anammar konceptet. Intressant är att se att CSA ges uppmärksamhet på flera fronter: dels gillar media att skriva om andelsjordbruk, men det är också tydligt att flera studenter fått upp ögonen. För fyra år sedan skrev Jenny Sjöblom ”Från konsument till medproducent” och nyligen har Rosemarie Sundström jämfört Andelsjordbruk i Sverige med CSA i andra länder medan Maja Gunnarsson har undersökt ”Lokalisering och relationsbyggande hos andelsjordbruk i Sverige” och Annie Svensson har tittat på om CSA är ekonomiskt hållbart.
Jag har inte hunnit läsa alla uppsatserna – men har satt upp det på listan … Kikade lite bara och det ska bli väldigt kul och spännande att läsa. En intressant del att lyfta fram är just den ekonomiska biten som ju är förutsättningen för att det ska vara hållbart. Det spelar ju inte så stor roll hur bra vi är sett till vår miljöpåverkan om vi inte får det att fungera ekonomiskt. Banken är dessvärre inte särskilt intresserad av att att höra hur mycket vi bidragit till miljön och socialt om vi inte kan betala ränta och amorteringar. Annie Svensson har kommit fram till att det är fyra viktiga delar för att ett CSA ska vara ekonomiskt hållbart:
”- Run the farm like a business and do economic planning
– Practice transparent economy
– Personal relationships with members
– Cooperation between farmers ”
Sammanfattningsvis: Tack vare vår andelsträdgård kan vi erbjuda dig som kund/konsument att få en relation till den lokala, ekologiska matproduktionen genom att bl.a planera långsiktigt och boka dina grönsaker tidigt.
– Välkommen till vår Andelsträdgård som vi också kallar vårt CSA (Commuity Supported Agriculture). Vi förbereder vår fjärde säsong, vi har lärt oss mycket, vi utvecklar hela tiden, vi vill bli fler och det är KUL både för oss som ansvarar för odlingen och för dig som vill vara en del av den – utifrån dina förutsättningar. Vissa hämtar sin låda och är nöjda med det medans andra är med på varje gemensam aktivitet vi erbjuder. Allt är rätt för det ska vara lustfyllt. Fråga, boka och tipsa oss – maila kontakt@hornudden.net!