Att Hornudden är lika med tomater har vi fått höra många gånger. Det har inte varit helt enkelt att få våra torgkunder i Strängnäs att inse att vi har en gårdsbutik och ett café på gården och att vi gör mer än odlar tomater. För vi odlar fortfarande tomater trots att vi är så mycket mer än tomater. Sedan 2009 har vi haft stort fokus på caféet och restaurangen. Gårdsbutiken har fått lite ojämnt med kärlek p.g.a att tiden inte räckt till, men vi har sålt grönsaker där sedan 2009 och planerar att fortsätta med det. Faktiskt så kan vi se ett uppsving under 2020 sedan Anders och Camillo byggde vår “utegårdsbutik” där vi bara har grönsaker och frukt (när det är säsong).
Äpplen då? Varför alla dessa äpplen i sociala media? En anledning är att det är “Ekologiska äpplets dag” den 25:e september och firandet har Framtidens frukt initierat och förlängt så att vi kan använda hela helgen. Vi har alltid gillat äpplen (läs vissa sorter såsom Åkerö, Gravenstein, Ribston och några till) men under de senaste åren har vi lärt oss mer och mer om både att odla och förädla. Från att vi satte några träd i början av 90-talet (läs mer här) till att vi planterade 30 äppelträd och 15 plommon för ca 20 år sedan och misslyckades totalt. Till att vi för ett år sedan planterade ca 500 fruktträd i vår nya stora fruktträdgård. Både gamla (favoriter) och nya sorter växer nu i vår inhägnad. Vi har valt att odla “på gammalt sätt” med grundstammar som ger stora som kan bli 100 år.

Utöver den nyplanterade så har vi också en liten fruktträdgård där det mest växer äppelträd, men även ett litet äkta kvitten och mullbär samt ca 60 st av årets nyympade träd som står och väntar på att få komma i jorden. Denna lilla “gamla” äppelträdgård ger oss en känsla av hur det kommer att se ut i den nya stora om 15 år. Det känns stort att från ett Hornudden med ett Ölands kungs, Arvidsastrakan och ett Transparente blanche se fram emot närmare 600 träd. Det har tagit några år och kommer att ta några till men “kvalitet tar tid” brukar vi tjata om.
Från tomater till äpplen, kanske du undrar om vår plan är. Ja, vem vet, på sikt kanske det blir så, för att odla tomater kräver så mycket insats sett till arbetskraft, pengar och energi och du är upplåst från februari till november med skötsel och omtanke. Det är nästan som att ha mjölkkor … Ett gäng äppelträd kan du åka ifrån några dagar under sommaren utan att du riskerar att missa hela skörden.

Ps. Vi kör ju “Tillbaka till framtiden” nu och har ympat några Ölands Kungs (fast de inte är goda) och vi både Arvidsastrakan och Transperent Blanche i vår äppelträdgård så det är en mix mellan tradition och nytänkande – som vanligt. Kram på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *