I helgen har vi säsongsavslutning och på söndagen är det dags för Mat & Människor med FjärdhundralandEventet Mat & Människor innebär att du åker runt till olika företagare på landsbygden norr om Enköping (mest – vi är ett undantag) och kollar in, smakar deras smakstallrik (kostar 40 kr), handlar av vad som erbjuds och njuter av omgivningarna för Mälardalen är fantastiskt! Hos oss kommer vi att ha en tomatutställning och en chiliutställning samt att Mats bjuder in till att prata om årets odling, diskutera odlingsutmaningar och ge tips inför nästa säsong. Det händer kl. 11-11.45. Evenemanget som sådant börjar kl. 11 och vi stänger ner kl.17

Vad gör vi sen då, när inte café och butik är öppet? Sover längre på helgen är faktiskt en grej som vi längtar till, just att vara lite ledig under helger saknar vi som jobbat varje helg sedan 1:a maj. Självvalt – ja visst, men det behöver ju inte vara uppskattat varje helg för det … Helger när det kommer många gäster är det skoj, men tänk dig en helg när du lagt ner massor på förberedelser, sovit få timmar, lagat massa mat och bakat kakor för fulla muggar och sen blir det kallare och regnigare än vad väderprognosen utlovat. Det är inte skoj, men visst – en del av dealen.

Ja, sova på helgen alltså, men mer då? Vi har några månader kvar på vårt projekt Klara Färdiga Gå så många timmar kommer att vi att lägga på att skriva slutrapporten och att få till en fortsättning efter projektet. Superkul att kommunen visat intresse för vårt arbetssätt med ungdomar som har problematisk skolfrånvaro.

När det gäller odlingen så har vi massor på gång! Det ska rensas, röjas och fixas på många håll och den fleråriga ätbara trädgården vill vi få klar till nästa år, eller i alla fall nästan klar för den kommer nog alltid att byggas på och förändras. Vi skall så en hel del flerårigt redan i höst och plantera ut massa vildsparrisplantor och strandkål.

Några utbildningar och möten blir det också och först ut är att Hushållningssällskapet startar upp en kurs i tomatodling och den första träffen blir här på Hornudden i början av oktober. Superskoj eftersom vår favoritrådgivare ska hålla i den teoretiska delen av utbildningen.

En annan, helt ny men kul grej är att vi ska genomföra två smakmöten på Hornudden. Det är Organic Sweden som tillsammans med Ekologiska Lantbrukarna och Sörmlandsäpplen driver kampanjen Känn lugnet som under några veckor ska verka för att öka intresset för ekologisk produktion och “.. berätta vad du får och bidrar till när du väljer ekologiska frukter, grönsaker och mejeriprodukter.” I kampanjen ingår alltså att smakmöten ska genomföras för att visa på och prata om fördelar med ekologiska produkter. Här på Hornudden kommer vi att genomföra ett smakmöte med tomater i fokus (knappt någon överraskning) och ett med fokus på äpplen. Det är Mats, Oskar och jag som kommer att hålla idet. I denna kampanj ingår också att ekologiska producenter deltar genom att göra blogginlägg och om du kollar in där så kommer förhoppningsvis några inlägg som jag (Karin) skrivit.


När det gäller vad som händer i restaurangen så håller du bäst koll genom att läsa här. Det är helt nytt att vi öppnar upp restaurangen under en lördag/månad under lågsäsongen och som vanligt anpassar vi menyn efter säsongen och vad vi kan skörda eller få tag i från våra kollegor. Hoppas att du passar på att komma hit och äta i vår matsal, träffa oss och dricka Sveriges bästa cider för vi har oslagbart bästa utbudet med egna sorter som bara finns här. Husmodern är en av dem, men det är som sagt bara en …  Vi ska försöka få till en ciderprovningskväll med Johan under vintern – återkommer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *