Tynnelsörutan vann Strängnäs bakverkstävling 2023

I kriterierna som var angivna inför tävlingen så ingick att det skulle finnas både en lokal och en historisk förankring. Vi på Hornudden har ju sån tur att vi har Tord i vårt gäng och han har stenkoll på vår lokalhistoria och han delar gärna med sig. Även om vår berättelse om “Rutan” inte är dokumenterad tidigare så har vi heller inte hört något motstridigt. Alltså gäller detta tills någon kan “bevisa motsatsen”.

1527 tillföll Tynnelsö kronan. Under Gustav Vasas tid byggdes den gamla biskopsborgen om till ett sommarnöje för den kungliga familjen samt hovet och här hölls ofta hovfester. En trygg, säker och behaglig plats där Gustav lät sina barn bo på somrarna. Erik (XIV), Johan (III) och kanske även småflickorna Katarina och Cecilia bodde på Tynnelsö under 1540-talets somrar. Gustav var regelbundet på besök och njöt säkert av egendomens blomstrande jordbruk med frukt- och bärodling. Tunnvis med torkad frukt skeppades kontinuerligt till hovet i Stockholm.

Det är inte alls svårt att tänka sig att de små prinsarna och prinsessorna mumsade friskt på krusbär medan de plockade vackra solrosor att ge till sin mor. Vi kan ju inte heller utesluta att någon krusbärs-smaskande fågel kalasade en sen sommarkväll på Tynnelsö och sen flög över vattnet, tog en paus på Hornudden i sommarnatten och därmed gav upphov till våra krusbärsbuskar. Detta tar vi fasta på i Hornuddens Tynnelsöruta.

Till saken hör även att Hornudden tillhörde Tynnelsö fram till att Karins farmor och farfar köpte loss gården 1928!

Vad innehåller Tynnelsörutan?

Tre lager solrosmarängbotten, med krusbärsbavaroise, krusbärssylt samt vispad grädde och creme fraiche. Gjord på gårdens bär, lokala ägg från Kungsberg. Fri från gluten, lätt att göra vegansk, enkel att variera efter säsong med årstidens olika frukter och bär. Servera gjord i springform som hemmatårta eller skär i eleganta rutor och servera med färska bär på restaurangmenyn eller på konditoriet.

När släpps receptet

Senast vecka 22 släpps receptet och om vi på Hornudden får bestämma så blir det tidigare

En kock med keps och glasögon håller i ett bakverk med tre bottnar och två olika sorters fyllningar - en vit och en rosa.. Han ler och har en logga på förklädet där det står Hornudden.
Oskar Nyström med bakverket Tynnelsörutan som vann Strängnäs kommuns bakverkstävling 2023 inför firandet av att Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet 6:e juni 1523.

“Fotograf Jenny Harrysson”

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *