Av tradition men också med hänsyn till vårt klimat och den arbetsinsats som krävs så brukar vi ställa ut tomatplantorna i mitten av mars – i veckorna 11 och 12. Så gjorde vi även i år. Vi har ju förmånen att ha ett gäng andelsmedlemmar som kommer och hjälper oss på våra bestämda arbetsdagar under vinter och vår. Att skriva att det är en förmån är ett understatement för det gör vårt liv så mycket lättare. Det är inte bara att vi får hjälp – det är så mycket mer. Vi ges möjlighet att lära känna varandra, de får insikt i hur mycket jobb det är att tex odla tomater och våra diskussioner/samtal är viktiga för vår kunskap om deras perspektiv. Extra roligt är det förstås när barnen är med och hjälper till och under helgen som var så hade vi fullt fokus på tomatplantorna. Gissningsvis är det fjärde eller femte året som Embla och Ester är med och förbereder för plantering av tomatplantor och det är mer än något av våra barnbarn varit med om. Det är coolt – att CSA ger oss en utökad familj där även barnen deltar i verksamheten som är förutsättningen för att de skall få ekologiska och lokala grönsaker under stor del av året.

Vi förberedde växthuset under lördagen och det är flera moment som ska fixas. Från att släta till bäddarna (stallgödseln spreds tidigare) och hänga upp snörena till att sätta tillbaka droppslangarna – två till varje planta. Att det är två beror på att vi tar ut två toppar från varje ympad tomatplanta eftersom plantan blir starkare när den är ympad. På måndagen ställde Mats, Ina (vår praktikant från Ökna Naturbruksgymnasium) tillsammans med Emil och William ut alla plantor på de grundgödslade bäddarna och såg till att varje planta fick två droppslangar och två snören. Det är lite av ett pyssel och man måste vara försiktig annars kan plantorna knäckas.

I går kom en del av den biologiska bekämpningen och vi spred ut Hypoaspis i alla bäddarna. Hypoaspis är lite av allätare och att sätta ut dem tidigt är en förebyggande insats som gör att vi kan minska skadedjurstrycket. I nästa vecka kommer vi även att sätta ut Macrolophus som blanda annat har spinnkvalster på sin meny. Dessutom är det dags att ställa ut ett humlebo under nästa vecka för det vet vi har stor betydelse för tomatskörden såväl sett till mängd som storlek på tomaterna. Vi har provat … De år vi varit sena med humlorna har klasarna blivit ojämna med många små tomater även där de ska vara stora. I nästa vecka kommer vi troligen att plantera ut gurkplantorna också och det är extra skoj för de växer så fort om vi klarar att hålla rätt temperatur. Nu kommer det att få fort och vi känner både i knopp och kropp att våren är här. Kram på dig!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *