En vecka kvar till julaftonen. Har du alla julklappar klara? Jag skriver klara och inte inköpta … För även om vi givetvis vill sälja olika sorters presenter/julklappar så är det väl allmänt känt att en present som någon själv skapat är värd lite extra. Oavsett om det är något ätbart eller hantverk av något slag. Eller? “Made with love” you know.

Till dig som inte hinner, vill eller kan göra klapparna själv så har jag några schyssta julklappstips att inspireras av och som inte kostar så mycket miljö och/eller signalerar “Made with love” utan att du behöver skapa dem själv.

1. Ge ett CSA-abonnemang för 2018. Vem skulle inte bli glad över att få en låda med nyskördade ekologiska och lokala grönsaker en gång i veckan under 8-20 veckor. Åtta veckor är vår Vårlåda med primörer/mycket bladgrönt och 20 veckor är Originallådan där tomaterna är en viktig del. Läs mer här och även här om du vill vara säker på att julklappen passar den du tänker på.

2. Ge ett presentkort. Gärna ett från oss, förstås. Vi skickar gärna på mailen om det blir bråttom i sista stund. Ett presentkort som kan användas till fika, grönsaker, brunch, plantor mm och gäller drygt ett år. På vilken summa bestämmer du!

3. Ge en bok med “nyttiga” tips. En bok som vi har i gårdsbutiken, men du kan givetvis även köpa den på nätet, och som vi kan rekommendera är “Eat good” och en annan som passar väldigt bra i dag när vi firar att det är 100 år sedan allmän rösträtt klubbades är “Hur jämställt är Sverige” av Viveca Sjöstedt.. Den har vi inte i gårdsbutiken eftersom det är en E-bok, men det är vår äldsta dotter som skrivit den så jag vill marknadsföra den extra! Köp den och läs den så får du förhoppningsvis dina vyer vidgade:).

4. Ge en middag/måltid. Gärna att gemensamt inköp av råvaror ingå och att ni lagar tillsammans. Ibland är det härligt med service, men för andra är att “laga tillsammans” den stora grejen. Dela med sig av kunskap och tid är viktiga gåvor som sätter spår.

5. Ge snöskottning!! Gör dina egna presentkort. Vi fick för ca 30 år sedan en liten låda med presentkort som vi inte utnyttjat än. Dessbättre fanns inte något “bäst före datum” så när vi 20 år senare försökte lösa ut städning och matlagning så hade plötsligt någon skrivit dit bäst före datum till 1997…

6. Ge en kurs/utbildning som ni tar del av tillsammans. Vi kommer att ha korta kurser i odling mm som du kommer att hitta här på hemsidan.

7. Köp en Hornuddsjullåda – maila oss och vi packar en låda med chilisås, marmelad, surkål mm som du kommer och hämtar på lördag, den 22:a.

8. Skapa ett odlingsprojekt och ge till flera som du tycker om och vill jobba tillsammans med. Typ: “Vi ska i år odla vår egen sallat i våra nya pallkragar.” Hinner ni inte dra upp plantor själva så kommer vi att ha många sorter till försäljning;).

9. Gör ett fotoalbum! Vi är många som mest pratar om att vi ska se till att göra album från alla bilder vi har i kameran, datorn och telefonen. Men av någon anledning så prioriterar vi annat … Att få ett album är att få hjälp att minnas glada stunder. Om du inte hinner – ge ett förbetalt album där du kanske till och med gör jobbet med att sätta ihop det av någon annans bilder. Man pratar sällan om hur mycket vår närvaro på nätet kostar och att då ha de bästa bilderna tillgängliga i bokhyllan kanske inte kompenserar miljöbelastningen som albumet bidrar med men ändå …

10. Sätt ett datum där du utlovar matsäck och vandring på Sörmlandsleden eller annan vandrings- eller kanotled som ligger nära där du bor. En julklapp som du kan ge till flera som kan gälla samma tillfälle.

Hoppas att du fick något användbart tips eller inspirerades på något sätt. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *