Nu, mitt i adventstiden när många av oss lagar julmat, äter julmat, pratar julmat och läser om julmaten ser vi på Hornudden fram emot tredje advent då vi serverar “Julbord på vårt vis” efter att under två helger haft fokus på vår Adventsbrunch. Vad är då skillnaden mellan Adventsbrunch och Julbord på vårt vis? En skillnad är att Julbordet innehåller “lite mer” dvs fler rätter att välja mellan. Även att vi delar upp ätandet mellan flera turer genom att till exempel servera SOS (smör, ost, sill + ägg, bröd) på bordet vid ankomst och sen servera “det kalla” och därefter “det varma” och när det “sjunkit ner” lite ställer vi fram små desserter, kaffe och godis.

Vad gör att det är på “vårt vis” då? Jo det är flera bitar

* Det är ett julbord som vi själva vill äta, “lagom” många rätter 
* Hög kvalitet (ekologiskt, färskt, nylagat, “made with love”)
* Tanken är att du ska kunna smaka av allt och att det ska vara en mix av traditionellt och nytänkande. Även som vegan kan du äta dig mätt hos oss – om du meddelat i förväg så att vi kan laga några extra rätter till dig. 
* Många grönsaksrätter, blandat traditionella rätter som vi tillagar på vårt vis (t.ex rödkål) med nya såsom saffranslök, morotsröra, rotfruktscarpaccio mm) vilket gör att din mage mår gott när allt kött får vegetariskt sällskap. Vi får ofta höra från gäster som ätit julmat här att de mår bra trots att de är “proppmätta” efter att ha suttit och ätit i mer än tre timmar.
* Vi är bra på att servera en inkluderande måltid. Får vi information om våra gästers allergi/intolerans i förväg så skapar vi en härlig matupplevelse för alla. Dock klarar vi inte alltid att fixa det om vi får veta det när gästen anländer.
* Ett julbord hos oss tar tre timmar. Kan/vill du inte avsätta det så rekommenderar vi att du bokar en Adventsbrunch som tar 1,5-2 h i anspråk. Vi har samma ambitioner då som till julbordet, men nästan allt finns på plats när du kommer till buffén så du behöver inte vänta på att vi dukar fram nästa tur. Desserterna ställer vi dock fram senare. 

Du kan även beställa catering från oss – både nu i juletid och året runt. Vi levererar och kan vara med och servera om du vill ha hjälp med det.

En julbuffé som catering kan se ut på detta viset. Här var det bokat till 86 personer.

Vi har små desserter och små kakor. För oss är det viktigt att du inte lämnar mat eller kakor på din tallrik när du lämnar lokalen. Bättre då att prova lite första gången och sen ta mer när du vet att det “var i din smak” – oavsett om det är en kaka eller en kopp med ris á la Malta. Kasserad mat är miljöpåverkan som vi hade kunnat undvika och vårt sätt att underlätta det är att ställa fram lite i taget och fylla på vart efter. Det brukar funka bra men det händer att vi gör missbedömningar och då blir det bråttom i köket … Som exempel kan jag berätta om i går när det under Adventsbrunchens första sittningen bara var en person som tog risgrynsgröt, men under den andra blev det tomt i kastrullen. Du kan tänka dig att det är svårt att beräkna åtgången och att det är viktigt att ha en plan för hur vi kan använda det som lagats och inte gått ut i restaurangen. Även där anser vi att vi har ett bra koncept för att undvika svinn så mycket det går. 
– Tredje advent, söndagen den 16:e finns några lediga platser som du bokar här på hemsidan. Om det inte funkar för dig/er så har du möjlighet nästa år igen när vi serverar Adventsbrunch söndagen den första advent. Varmt välkommen – när det än blir.

Dagens shot: Svartkål, apelsin, ingefära, kanel och citron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *