Under våren 2013 ringde en grabb från ett produktionsbolag och frågade om vi ville vara med i ett TV-program och en tävling som hette “Sveriges Skönaste Gårdar“. Vi var på och sa “självklart vill vi det“, men efter några veckor ringde han igen och meddelade att de inte fått ihop tillräckligt med tävlande.

Våren 2014 ringde han igen och sen rullade det på.  De kom till oss på Hornudden för att kolla in platsen och oss som skulle vara framför kameran (ovant för mig Karin som helst är bakom den …). Mats hade dubbelbokat sig så han kunde inte vara med på mötet så Johan sa “Vi tar det morsan” och så blev det. Efter att både plats och vi fått godkänt fick vi i uppgift att ta fram en produkt och vi fick en coach som vi kunde bolla med. Som vanligt hade vi svårt att få tiden att räcka till så i sista stund rörde Johan ihop en rökig chilisås som vi tog med när det var dags att provsmaka. Vi fick godkänt för den också! Vi jobbade på med chilisåsen så pass att den var riktigt bra, men vi skulle även ta fram en rätt där den skulle användas …

Funderingarna gick åt alla håll och till slut landade vi i att köra en “Morfar Bertil-rätt” – men på Johans vis. Morfar Bertil jobbade som “korvgubbe” på auktioner innan han fick fullt upp med sin kiosk i Flen och han tyckte att han gjorde världens bästa pulvermos. Vi ansåg (och anser) att vår korv (som Mälarchark gör åt oss) och som vi smaksätter med tomater och basilika är världens bästa korv så kombon var klar rätt snabbt. Dessutom en rätt som alla känner till och är trygg – men på ett nytt sätt.

I början av september kom TV-teamet till Hornudden för att spela in del ett. Kocken Christian Hellberg var den som höll i “föreställningen” och vi fick hänga på. Det var SÅ kul! Vi spelade in delar utomhus och en liten del i vårt kök (som då var nyrenoverat). De ställde frågor till oss om hur det kändes, hur vi tänkte osv. Vi fick ta om vissa scener och de sa hela tiden hur duktiga vi var och det var nästan bara Christian som fick ta om. När vi sen såg programmet förstod vi varför;).

I programidéen ingick att Christian skulle komma med förbättringsförslag på produkten och ett motförslag på den rätt som vi vill lyfta fram produkten i. Han hade inget förbättringsförslag på vår rökta chilisås … … Men han tyckte att vi skulle göra en minipizza istället för att köra “Korv och potatisstomp med brynt smör och rödlök”. Du kan ta del av hans recept här: Christians minipizzor. När vi smakat hans pizzor så var valet lätt av fler skäl och kanske främst för att det skulle bli smidigare vid finalen i Katrineholm att göra pizza.

   
Så var det final på Eriksbergs slott utanför Katrineholm. Att det var spännande är bara förnamnet, men det var oerhört roligt på många sätt. Dels att samla hela företaget kring en sån “grej” för vi var många som åkte till finalen, men även att göra det med sin äldste son och att dessutom ha tagit fram en ny produkt
.  
Att vi sen vann gjorde det ju inte sämre precis och när finalen sändes i början av december kom det mail innan programmet var slut där de bokade vår rökta chilisås. Vi kokar den fortfarande – efter samma recept och det är vår mest sålda produkt i gårdsbutiken. Bland oss har vi många som inte kan äta korv utan den:)
     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *