Sju sorters blommor och en önskan om en härlig midsommarhelg. Årets midsommarväder ser ut att slå det mesta och jag minns inte när vi hade det senast. Vet att vädret var ungefär så här för 41 år sedan och att det var varmt och tungt, men vi haft varma midsomrar sen dess, det vet jag?

Buketten på bilden är historia kopplad till Hornudden och till flera nära och kära:
* Borstnejlikor var en av pappa Bertils favoriter – en tålig och tacksam perenn som tidigare var en lättsåld blomma på torget men nu är ganska okänd för den yngre generationen.
* Prästkragar är farmor Anna för mig. Till midsommar plockade vi mängder av prästkragar och blåklint för att sälja på torget i Strängnäs. Det fortsatte Mats och jag att göra sen när vi tog över torget. Som tonåring tjänade vi (kusin Elisabeth och jag) rätt bra på just den produkten.
* Sparrisen är Ebba och Bernt – av olika skäl. Ebba som hade den i sin blomsterrabatt och Bernt som lärde oss att sparrisodling är för pensionärer …
* Kummin har växt vilt på Hornudden i slänten ner mot parkeringen. När vi hade får under 1990-talet betades de ner och har inte återkommit. Nu odlar vi kummin i köksträdgården och det känns som att de kommit “hem” igen.
*Rosenskära är en stor favorit för oss här på Hornudden och vi odlar den nu sen många år tillbaka. Viss självsådd uppstår och den är alltid välkommen så vi rensar aldrig bort dem – oavsett var de dyker upp.
*Hundloka (eller som mamma sa Hundkäx) var en av mamma Ann-Maries vilda favoriter. Jag minns särskilt en gång när hon fick pappa att stanna på vägen hem från Hornudden (vi bodde i Hälleforsnäs) för att hon ville plocka en stor bukett “Hundkäx”. Själv gillar dem bäst där de växer, för så fort du plockar av dem och tar in dem så skräpar de ner under buketten på duken.
* Sist hamnade en kärringtand i buketten – bara för att den fanns där och ropade på uppmärksamhet. Gul, lysande bland alla de odlade blommorna. Vem bestämmer vem eller vad som är önskat/önskad. Ett lysande vackert “ogräs” kan ju faktiskt passa bättre än något som vi lagt ner kraft och tid på för att senare kunna skörda.

Ha en riktigt bra midsommarafton och varmt välkommen till oss på
lördag och söndag (kl.11-17 – lunch kl.12-15).
Önskar Mats och Karin från ett soligt Hornudden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *