Efter en lång julledighet samlar vi oss nu för att dra igång på måndag. Det är många år sedan vi varit lediga så länge. Vi hade planerat in fler arbetsdagar än det blev, men en envis förkylning tog beslutet åt oss och gjorde att vi fick prioritera om. Dock har vi mått bra av att ta det lugnt, sovit länge på morgonen och bara göra det vi känt för  – just den dagen! Varit i skogen, spelat spel (Carcassone och Mastermind), lagt pussel, sett filmer. fikat massor, gått promenader, ätit långluncher varje dag och dessert nästan varje kväll. Firat nyår, bröllopsdag, födelsedag och vi hann med en julgransplundring också så det kommer att bli en rejäl omställning!

Vi bakade en särskild Trettondagskaka som uppskattades mycket. Galette des rois (Kungskaka) är enligt fransk tradition det man ska äta på trettondagen och med tanke på att den bakas med smördeg och frangipane så klarade jag inte att motstå den utan förmiddagen dedikerades till bakning – så kul. Smördeg är inget som vi bakar i vardagslag precis så det var bra att det var helgdag. I kakan ska man lägga en “skatt” och den som hittar den får som belöning en krona. Kan låta som överarbetat men det var uppskattat av barnbarnen som är mellan 5 och 11 år. Jag gjorde två kakor så det blev två kronor också – och det var ett smartare drag än jag kanske förstått …


Julgransplundring med dans ute på verandan kommer nog att bli tradition. Med finkläder under och jackor över blev det lagom lång dans runt granen innan fiskdammen. Att se deras min när de vid första nappet fick varsitt paket pappersnäsdukar var rätt underhållande. Att dansa runt granen och ha fiskdamm är ju kul både för oss som fixar och för de som fiskar så det kom önskningar om att vi skulle fixa det vid fler kalas. Nu är det tyst – barnen är med sina föräldrar. Mats röjer ute och jag försöker komma ikapp på kontoret.

Vi laddar för att sortera fröerna i morgon, för själva grundplaneringen gällande vad vi skall odla var gjorde vi för drygt en vecka sedan. Vi har ju alltid en massa fröer kvar från året innan och vissa av dem vill vi använda i år men andra kanske väljs bort. Ett rejält gäng nya fröer har vi redan köpt och fått levererade, men det kan bli lite påfyllnad när vi fått koll på vad vi har i lagret. Vi har som regel inte bråttom med sådden utan väntar till i slutet av januari, men kanhända börjar vi lite tidigare i år med några udda sorter såsom Rosa sammetsbanan och Luffa. Vi kommer också att så ett gäng fleråriga grönsaksplantor för försäljning för nu vet vi lite mer och kan ge tips om vad som är odlingsvärt. Fleråriga löksorter har blivit några av våra favoriter såväl kinesisk gräslök och bredbladig kantlök är goda tillskott både i köksträdgården och köket. Går allt som det ska kommer du att kunna köpa plantor i gårdsbutiken under våren. Kram på dig!

 

2 Comments

 • God fortsättning till er!
  Ser framemot det nya året. Annorlunda kommer det att bli, på gott och ont.
  Så fint det ser ut och WOW en kaka med överraskning i..lite som risgrynsgröten med mandel, fast på franska. Det ska jag göra “på ngt sätt” till mina barnbarn. Men att göra smördeg…hmmm, köper nog färdig.
  Fleråriga grönsaksplantor låter spännande och toppenbra. Är det för utplantering el växthus tro?
  Ska iaf försöka få iordning på mitt lilla växthus så jag får igång tomaterna tidigare än förra året. Det bidde knappt några.

  • Halloj!
   Låter härligt Anneli att fart på ditt växthus. Vi planerar att ha ungefär samma utbud vad gäller växthusplantor – tomater, chili men även Loffa som ska bli bäst när man odlar i växthus. Den är helt ny för oss och det var faktiskt Klara från Prag som visade den oss först men sen följer vi @atligatradgarden på Instagram och hon odlar den också så det ska bli spännande. Vi har inte köpt så många frö och vet inte hur de är att få att gro – har sett både att det är svårt och lätt från olika odlare. Men vi planerar definitivt att utöka utbudet av plantor för utplantering. Många olika kålsorter, zucchini, sallat, gurka mm Jag kommer att lägga ut info på alla håll och kanter så du kommer att se på Facebook och Instagram. //Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *