Nyårsafton i morgon och dags att delge “Trendrapporten”. Vad kommer att ske under 2021?? Problemet är att jag har väldigt svårt att hålla isär vad jag tror kommer att ske och vad jag önskar och jag upplever att vi är många som delar den utmaningen.

Jag tror mig om att veta en hel del om 2021 – gällande några av de vi har närmast oss här på Hornudden. Yngsta barnet for nyligen till Boston för att bo och jobba där i två år.  Tänker inte analysera varför alla våra fyra barn har bott/ska bo utomlands under en längre tid. De har ju kommit tillbaka;). Evelinas stora syster med familj kom hem från USA för ett år sedan så vi är superglada att vi fick ett år med båda döttrarna kring oss. Eve är väldigt kommunikativ så vi kommer att få följa hennes upplevelser och lära oss massor. Lärde mig nyss var Boston ligger och det är ju en bra början … Ska läsa på USA:s karta någon gång!

Nästa stora grej för oss är att Pomologik, som sonen Johan och hans kollega Oskar driver, flyttar hem sitt cideri till Hornudden. Både Johan och Oskar bor numera här på Hornudden med sina familjer. Har hört att de ser fram emot kort “resväg” till jobbet och att få en lite annorlunda utsikt än den de har i “Bunkern”. Det är oerhört  stort och vi har längtat i några år, faktiskt sedan de flyttade in till stan har vi hoppats på en “återkomst”. Än har vi inte hunnit/kunnat planera vad vi kan göra tillsammans under kommande säsong, men det kommer att hända saker – det är givet.

Med Sveriges bästa cideri på Hornudden  ökar förutsättningarna för fler unika erbjudanden och med tanke på att vi dessutom har ett hektar äppleträd som står på tillväxt så är det en minst sagt långsiktig investering och planering. Vem vet om tio år kanske det är äpplen som är “grejen” på Hornudden. Det återstår att se. Att välja är inte direkt vår starka sida så en kvalificerad gissning är att det kommer att bli tomater, äpplen och en del annat även om tio år. Vi (Karin och Mats) lyssnade till Claes Elfbergs vinterprogram i går och det var riktigt uppfriskande och hoppingivande – vi började genast planera för 20 år framåt … Han satte fingret på flera delar i samhället som skulle må bra av en “uppdatering”. Om du inte lyssnat – gör det (oavsett din ålder).

Vi ser också fram emot att packa fler REKO-kassar och åka runt Mälardalen och dela ut dem och ännu mer att få skörda och packa CSA-lådor och fördela dem mellan Enköping, Eskilstuna, Mariefred och Strängnäs. Att vårt samarbete med Måltidsservice i Strängnäs kommun utökas och utvecklas under 2021 är både roligt och viktigt för vår verksamhet. Vår förhoppning är att vi även får fortsätta vårt inspirerande samarbete med Himmel och Pannkaka i Upplands Väsby.

Vad tror jag mer då om 2021? Jag är övertygad om att Postcorona kommer också att vara ett “konstigt år“. Vi kommer att vara försiktiga med nya kontakter och tänka oss för innan vi blir en del av större samlingar. Vi kommer att fortsätta ta vara på naturen och fler och fler kommer att odla sina grönsaker – inte för att bli självförsörjande utan för att lära oss, för att det är kul och för att ta tillbaka kontrollen över sin egen mat.

Min förhoppning är att vi kommer att bli ännu mer kreativa och ta fram annorlunda/nya lösningar så att vi kan träffa våra nära och kära utomhus samtidigt som vi växer tillsammans/växer ihop. Kanske i sammanhang där vi lär oss nytt – laga mat utomhus tillsammans, odla spännande grödor, leka i skogen, bygga fågelholkar men även att skörda och ta vara på skörden tillsammans. Som du ser så är jag övertygad om att tillsammans är ledordet under 2021. Det är bara tillsammans som vi kan transformera det konstiga året så att det blir året som hjälpte oss att tänka nytt, bättre, smartare, mer omtänksamt och med fokus på vår gemensamma framtid.

Kram på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *