Äter du havregrynsgröt varje morgon? Denna tid på året så gör vi (Mats och Karin) det, men att uppskatta det har varit en väldigt lång resa för mig. Som barn serverades vi havregrynsgröt emellanåt, en välsaltad och välkokt, dvs slemmig smet som jag ansåg var bland det äckligaste man kunde äta. Vår vanligaste frukost var choklad och skogaholmssmörgås med ost eller medvust så när mamma ställde fram denna gröt fanns bara en lösning och det var att ta en liten klick och sen snabbt gömma den under massa äppelmos. Du som också är 60+are kanske känner igen dig. Havregrynen då hade liksom inte samma spänst som de har numera.

När det sen var dags att laga frukost till våra egna barn så hade jag lärt mig att uppskatta gröt, även om havregrynsgröt inte var någon favorit (risgryn, mannagryns, molino-, rågflinge- och rågmjölsgröt smällde högre) och vi åt olika sorters gröt till frukost för att variera. Dock hade vi aldrig salt i gröten eftersom det var direktiven att små barn skulle ha ett lågt intag av salt och under ganska många år hade vi småbarn hela tiden. En miss som jag förstått på äldre dar var att vi fortsatte lite för länge med att avstå från saltet i gröten. Däremot åt vi alltid sylt till gröten eftersom jag inte klarade att äta gröt utan ett sylt- eller moslager. Tjockleken på syltlagret var beroende av vilken gröt det gällde och jag behöver knappast skriva vilken gröt som fick det tjockaste lagret på min tallrik. Dessbättre så överförde jag inte min syn på havregrynsgröt till barnen och jag imponeras varje gång vi träffar vår yngsta dotter som gärna äter kall gröt – utan sylt!! Havregrynsgröt är ju så nyttigt!

Ett stort steg i min relation till havregrynsgröten togs för drygt tre år sedan när vi besökte vår äldsta dotter när de bodde i Kalifornien och blev serverad fruktsallad  och kanel till gröten i stället för sylt. Det var med viss skepsis som jag närmade mig frukostbordet, men jag såg inget annat alternativ än att sitta ner med barnen och äta “som seden var” . Med tre barnbarn runt bordet så måsta man sköta sig som mormor. Rackarns vad gott jag tyckte det var! Under den tid vi var hos dem längtade jag till frukosten varje morgon. Visserligen fanns lite bättre tillgång på färsk frukt under vintern än vad vi är vana vid, men vi tog med oss tipset och började äta havregrynsgröt med banan och/eller äpple och kanel.

Nu äter vi havregrynsgröten med rostade solroskärnor (orostade är ok), lite kli, salt (förstås;) och russin när barnbarnet Gustav äter med oss. På lägger jag, så länge vi har, äpplen i bitar och en hel del kanel. Blir ju liksom två flugor, för du vet ju “an apple a day” och vill du veta mer om hur nyttigt havre är för såväl hjärta som mage så är det bara att googla på. Kram på dig och ha en riktigt bra söndag!
Recept för en person:
1 dl havregryn
2 dl vatten
0,25 dl rostade eller naturella solroskärnor
0,25 dl valfritt kli (havre, råg eller vete)
+ en nypa salt

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *