Ojojoj, nu tror jag att varenda rikstidning haft med något om besöksvärda sommarcaféer. Superkul! Det kunde vi se på besökarantalet och varifrån gästerna kom under helgen. “Vi läste i tidningen …” var en vanlig kommentar när de vi mötte nya gäster. Svenska Dagbladet hade valt ut tolv medans Expressen och Aftonbladet valt att ha med hela listan från White Guide Café.
En av bakverken som nämns är Rosenkvittenmarängpajen, som många blandar ihop med citronmarängpaj. Men, det är skillnad. Rosenkvitten har en annan syra, en mer balanserad sådan – om jag får sticka ut hakan lite (uppåt då …). När jag idag läste att sonen Johan vid en intervju påpekade att ciderproduktionen har sin tjusning för att han kan följa hela förloppet från att ympa äppelträden till att servera och sälja cidern så var det precis samma tanke som jag har gällande just vår rosenkvittenmarängpaj.
Vi har alltså planterat rosenkvittenbuskarna ( för 15 år sedan), vi har rensat och gödslat dem under dessa år och dessutom skördat varje år. Inte nog med det för därefter har vi sorterat, sköljt och ångat dem för att därefter göra puré på dem. Purén fryser vi sedan i lagom portioner för att när läget ges och vi har behov göra rosenkvittencurd som vi också fryser in i 600 g förpackningar. När det sen är dags att göra en Rosenkvittenmarängpaj tar vi upp påsen med curd från frysen och fyller pajskalet. Därefter kommer det roligaste – att göra den italienska marängen och bränna av den.
Mao har vi total kontroll över vad som ingår i pajen för skalet gör vi också här på Hornudden. Det som serveras i caféet har bakats här och det är ekologiska ingredienser som gäller från början till slut. Så vill vi bidra till att kommande generationer får samma möjligheter som vi haft och har.