Åhh vad avundsjuka vi blev på Uppsala läns innevånare. I ÄT UPPsala län så är ett mål att produktionsvärdet för ekologiska livsmedel ska öka med minst 200% till 2030. Hur bra är de nu då? Är de sämst på ekologisk så är det kanske inte svårt att öka 200%. Nej, det verkar det inte som eftersom de var näst bäst för ett år sedan. Riktigt roligt att få lyssna till sådan ambitioner till skillnad från Sörmland som bara nämner ekologiskt en gång i den regionala livsmedelsstrategi som nu är på remiss. Notera att den är på remiss så beslut är inte taget än.

– Varför har vi koll på Uppsalas handlingsplan gällande livsmedel och fram till 2030? Jo, vi är medlemmar i Bondens Mat i Uppland och på gårdagens medlemsmöte kom Sara från Uppsalas länsstyrelse och presenterade delar av planen. Samma kväll var Emma från Leader Upplandsbygd på plats och berättade om de möjligheter som finns för en organisation som Bondens marknad t.ex. På kvällens program var även att kändiskocken Melker Andersson skulle ha berättat om “sin hunger efter lokala råvaruleverantörer”, men han dök tyvärr inte upp. Trist för både honom och oss … Istället fick John Gabrielsson från Foodla mer tid att marknadsföra sin app som kan vara en bra lösning för att du som konsument lättare ska hitta både produkter och producenter.

Idag har vi fortsatt att diskutera Sörmlands livsmedelsstrategi och handlingsplan. Ur vårt perspektiv så får beredskap och självförsörjningsgrad väldigt lite utrymme och få aktiviteter inom det området är i dagsläget inplanerade under de närmaste åren. Frågor som: Vilka livsmedel är viktigast om vi inte har till gång till importerade insatsmedel? Hur använder vi länets växthus bäst om det är kris? Hur delar vi kunskap och kompetens om det som inte får hända händer? Hur skulle “tillsammansodling” kunna organiseras och drivas i vår region? Dessa frågor handlar inte om konkurrens, kvalitet, lönsamhet utan något helt annat.

När det gäller t.ex. lönsamhet, konkurrera på en global marknad och hög kvalitet så är det ett helt annat fokus och där är utmaningen att det som ska eftersträvas måste vara långsiktigt hållbart. Där alla tre dimensionerna är hållbara. Annars är det inte långsiktigt hållbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *