Åhh, så mycket har hänt sedan förra blogginlägget och jag förstår inte varför jag inte berättat det även här. En anledning är kanske att jag passat på att ta del av flera utbildningar – gällande digital närvaro – och det tar både tid och tankar samtidigt som det förstås ge insikt och nya redskap. Genom projektet Omtag.nu som är en projekt inom Matlust erbjuds vi “små och medelstora företag inom besöks-, upplevelse-, och livsmedelsbranschenatt få utöka vår kompetens för att bl.a återhämta oss efter pandemin och jag passar på förstås när det finns möjlighet. Att lära sig nytt är liksom grunden för den ständiga utvecklingen.

Ekodistrikt Sörmland hade årets första möte här på Hornudden den 22:a mars och det var proppfullt i lokalen och vi fick ta till Sjöstugan som grupprum eftersom det var för kylslaget i de små växthusen. Intressanta diskussioner, härliga återseenden och många nya bekantskaper. Precis som förra mötet så saknar vi många kommuners representation, Nyköping sticker ut med sitt landsbygdsengagemang och att Stockholms länsstyrelse var väl representerade var skoj att se. Ekodistrikt projektet är synnerligen spännande och nästa möte är inplanerat till den 16 maj på Skäve i Järna.

Vi har god hjälp av Thirza från Holland som gör sin praktik här fram till slutet av juli. Hon skall under sin praktik göra två projektarbeten och planen är att du ska få ta del av det ena i alla fall – här på Hornudden kommer det att synas. Det är första gången som vi har en student från Van Hall Larenstein men också första gången som studenten skall göra två stycken stora projektarbeten när de är här. Det ska bli både roligt och lärorikt. Det ena projektet som Thirza ska göra gäller SDG:s (Sustainable Development Goals) och IDG:s (Inner Development Goals) så planen är att vi alla ska lära oss mer om dessa. Håll koll så att du också lär dig mer om dessa olika mål.
 
Odlandet rullar på och vi gör planer, ändrar dem och känner oss nöjda över att vi utvecklar och förändrar. Det största hittills är att vi tagit bort en tredjedel av borden i kryddhuset och planerat gurka där. Tack vare god hjälp från våra CSA:are så fick vi upp snören och alla plantor under första april (och DET är sant!!) Det är dock segt för kylan under både dagar och nätter för att spenaten växer sakta men som tur är så verkar inte vitlöken vara lika känslig för den växer på finfint i båda växthusen.

I denna vecka är det dags för första leveransen av primörgrönsaker till våra Andelsägare (CSA:are) och det är tufft just med tanke på den kyla som påverkat växtligheten, men dessbättre så har vi varmt i växthusen och örterna är kanonfina nu. Den spenat som vanligtvis lägger i lådor och kassar brukar vara stora blad så här års men i år är det babyspenat – så det blir lyxigt värre. Nu är alltså säsongen i gång med ört- och grönsaksleveranser fast det är svårt att tro när man tittar ut genom fönstret idag.
  
Sist men inte minst vill jag berätta att nu har vi varit avstängda från Strängnäs sedan i måndags. Trafikverket lagar RV55 strax söder utom avfarten till oss vilket innebära att OM vi skulle vilja åka till Strängnäs måste vi åka över Enköping, Västerås och Eskilstuna – en liten omväg sas. Men vi klagar inte, det kunde varit mycket värre än så och Tord njuter av att vara ensam på vägen istället för att tampas med alla långtradare som vanligtvis trafikerar i strid ström. Det är inte bara Tord som njuter för vi kan se att viltet nu är snabba att ta tillfället i akt och i går kunder vi höra att “det var som att åka på safari att åka från Hornudden till Märsön”. Dessutom kan jag erkänna att tystnaden som nu råder här på udden är rätt “nice” – det är som det brukar vara på midsommardagsmorgonen och som det var de första pandemidagarna. Fast självklart ser vi fram emot att kunna åka söderut och leverera både örter och grönsaker till Strängnäsbor och Mariefredare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *