Vi har en liten utmaning i vårt café. Till de flesta rätter som vi serverar så ingår sallad och när vi vill “hotta upp” den eller “lyxa till den” så lägger vi med portulak för den är den bästa och godaste salladen vi vet. Vi är inte ensamma om att uppskatta den, Sara Bäckmo fick plantor av oss för några år sedan och även hon är “portlakfräst” nu.
MEN alla är inte som vi och Sara för vi har senaste tiden sett att det är mycket portlak i komposthinken. Att kolla komposthinken är den bästa utvärderingen av försäljningen i caféet. Där ser vi om det varit något feldimensionerat, något som många inte uppskattat och vi kan diskutera i köksgänget vad vi kan ändra för att minska svinnet. Ärligt talat så har vi oftast väldigt lite svinn – det rör sig kanske om max två liter totalt, men givetvis kan det skilja från dag till dag.
Detsamma har vi sett när det gäller blomsterkrasse av olika slag som är en härlig dekoration på tallriken, men även den är det många som inte vill eller vågar äta upp vilket har gjort att vi numera inte lägger blommor på tallriken i lika hög grad.

Portlaken däremot kommer vi inte att ge upp. Frågan är bara precis som Sara skriver i sin blogg:hur får vi fler att uppskatta den för den är inte bara god – den har flera hälsofördelar och stämmer bara hälften av vad som står här så skulle vi alla må både bra och bättre av att äta (mer) portulak.
Sprid gärna denna information så att fler förstår nyttan och glädjen med att äta portlak. Under hösten har vi inga plantor att sälja men i vår kommer vi att återigen så många. Nu skördar vi i växthuset och lägger i salladen. Skam den som ger sig- vi får nog sätta upp några informationslappar också!

PS. De svarta fröna är både goda och nyttiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *