”Ska vi göra pepparkakshus i år?” frågan kom från Oskar och vi var genast på. ”jag kan göra degen” sa jag snabbt ” men också vara back up om/nar jag behövs”. Vi har ju en food engineer på praktik bland oss och det måste vara den optimala erfarenheten att få vara med och bygga pepparkakshus. Oskar, Mats och Eve har erfarenhet från pepparkaksbyggandet så snacka om dream team. Oskar har huvudansvaret för kristyren eftersom ha bygger varje år och övriga är lite ringrostiga. Evelina och Mats valde ansvaret för att ta fram mått och göra ritningarna.

Sagt och gjort. Tack vare att den berömda Johan Sörberg på Svartverkstan delade ett pepparkaksrecept den 27:e november så behövde vi inte leta recept. Vi har rätt stor erfarenhet av Johans recept för det börjar närma sig 20 år sedan vi köpte första boken (Riddarbageriets bröd) som faktiskt följt oss i restaurangen sedan starten 2009. Boken finns att köpa som begagnad om du inte har den. Vår erfarenhet från Johans recept är bara goda, de lever upp till förväntningarna, så det kändes tryggt att göra en dubbel sats till pepparkaksbygget.


En suverän deg som lätt gick att kavla tunt och dessutom supergoda Guld värt! Om du har instagram eller Face Book så hittar du receptet den 27:e november. Följ det och låt degen vila minst tre dagar så har du bästa pepparkaksdegen. Du har Johan Sörbergs recept längre ner på sidan. Ett tips som vi kan dela med oss av är att vårt team kavlade ut på bakplåtspapper och skar ut delarna på pappret. På det viset behöver du inte lyfta och deformera dem, När de sen kommer ut ur ugnen lägger vi mallen på och skär rent så att det blir rätt form och skarpa kanter. Är det bara lite som ska bort så använder vi cestjärnet. Förr skar vi med brödkniv,  men då hände det att biten sprack. Osthyvel ska också funka har vi läst oss till.


Med fyra personer i köket från klockan 10 till fikat klockan 16 så blev det mesta fixat. Kavlat, utskuret, gräddat och hopsatt med socker. Vissa delar var mer trixiga än andra, vissa förenklades, men andra sågs om utmaningar. Man måste välja sina strider, det har vi lärt oss genom åren. Vi lägger kraft på det vi vill lägga kraft på. En viktig del i köket i dag var musiken, det flödade julmusik ur högtalarna för fullt – från start till slut. Nu är alla “pepparkakshusen” pyntade med krisyr och står i köket för att torkar. I morgon ställer vi dem på plats och om/när du kommer och äter julbord/adventsmiddag hos oss kan du beskåda konstverken.

Johan Sörbergs pepparkaksrecept!          600 g vetemjöl
300g rårörsocker/vitt socker
250g rumsvarmt smör
125g vispgrädde
125g mörksirap
7g bikarbonat
7g kanel
7g ingefära-torr
7g kardemumma
4g nejlika
Allt blandas till en smidig deg, platta ut, plasta och lägg i kyl.
Tag ut degen ca 30 min innan kavling, arbeta degen lite så den blir smidig.
En kall deg drar inte åt sig mjölet på bordet så ta en bit och låt resten vara i kyl
Dofta mjöl på bordet, kavla tunt, ca 2 mm, borsta bort mjöl, stansa och lägg på plåt.
Grädda i 170 grader tills du är nöjd med färgen

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *