Picklade senapsfrön! Det är grejer det, det tycker inte bara vi på Hornudden för i matinnovationstävlingen ÄTStockholm knep just picklade senapsfrö bronsplatsen. Ur vårt perspektiv inte så innovativt, men oavsett nytt eller inte så är det en rackarns bra produkt.

Picklade senapsfrön kom till Hornudden för knappt 10 år sedan och det var vår sommarkock Daniel som härstammar från Gotland som är ansvarig för importen (eller exporten om du så vill) i och med att han satte lammsmäckor på menyn. En rätt som vi inte hört talas om tidigare, men som var en stor del av Dannes mattradition. Vi har dem fortfarande har på menyn då och då. Självklart håller vi oss inte alltid till receptet för när vi inte har lammfärs hemma så blir det nötfärs eller blandfärs. Det blir lika gott oavsett val av färs.

Faktiskt så använder vi tillagningssättet även som inspiration när vi gör köttfria ”smäckor”, bollar eller biffar för de picklade senapsfröerna bidrar med både syra och senapssmak vilket förhöjer de flesta biffar, burgare eller just smäckor. Här kommer receptet:

Lammsmäckor:
2 kg lammfärs
65 g senapsfrö som blötläggs i äppelcidervinäger
2 dl ströbröd
2 dl mjölk
2 st ägg
2 st finhackade och brynta lökar
1,5 msk salt
1 tsk peppar
¼ dl timjan, plockad och hackad

  1. Lägg senapsfrön i äppelcidervinäger, så att fröna täcks
  2. Skala, hacka, bryn löken. Låt den svalna
  3. Blanda ströbröd och mjölk, håll koll och rör om så att det inte blir en hård kaka. Ev. behöver du tillsätta lite mer mjölk beroende på hur mycket ströbrödet suger upp mjölken
  4. Vispa upp äggen
  5. Blanda allt
  6. Forma den storlek du vill ha, väg gärna så att du får dem lika stora. Lägg dem på oljade plåtar och stek dem sedan i smör.

Kommentarer:
1. Den tuffa biten med receptet är att få ihop tillräckligt med timjan. Det tar lite tid att plocka de små bladen och få ihop tillräcklig mängd. MEN det är värt det.
2. Om du av olika skäl inte kan eller vill använda ägg så fungerar chiafrön också bra, en matsked chia och tre matskedar vatten som får dra en stund ersätter ett ägg.
3, Om du har tillgång till en ugn med ånga är det smidigt att först ånga dem i 80 grader till en innertemperatur på 70, sen kyla ner dem och först steka dem i smör strax innan serveringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *