Vi började bry oss om hur mat produceras och även att odla ekologiskt när vi fick vårt första barn och på den vägen är det. För oss finns inget alternativ när det gäller odlingsmodell och numera är det våra barnbarns framtid vi vill bidra till. Vi vill att de också skall ha samma tillgång till (det vi kallar) schyssta grönsaker, frukt och bär som odlats i deras närhet.

Det som började som omtanke om det egna barnet har nu breddats till att vi vill att fler i vårt närområde ska få tillgång till ekologiska och närodlade grönsaker (dvs schysst mat) och det har vi sedan slutet av 1980-talet gjort genom att vara KRAV-anslutna, odlat och sålt grönsaker på Hornudden men även i vår kommun Strängnäs, närliggande kommuner och till restauranger och butiker i Stockholm.

Under 2017 hände mycket i vår verksamhet och en del var att vi slutade köra leveranser till Stockholm och startade en Andelsträdgård (CSA) för att nå fler hushåll i Strängnäs, Mariefred och Enköping – med samma mål: att fler ska få nyskördade och schyssta grönsaker. På den vägen är det och vi startade med 17 andelsägare för att förra året vara 45 st privat hushåll.

Det som oroar oss är att fokus för många hushåll flyttats från nära, schysst och hållbart till billigt och utan fokus på vad som är långsiktigt hållbart.
Vi kan se att många lantbruksföretag läggs ner (även globalt) och det fokuseras på det storskaliga vilket alltså bidrar till dels minskat antal bönder och odlare men också förlust av biologisk mångfald. Ekologisk odling bidrar till vår biologiska mångfald eftersom ekologiska odlare inte använder några naturfrämmande och kemiska bekämpningsmedel i produktionen.
MEN, vi oroar oss också för vårt lands beredskap och försörjningsförmåga för om vi blir färre som odlar mat så blir vid en kris/stress ännu svårare att klara av en matförsörjning som är tillräcklig.
Så vårt tips är: Lär känna en bonde/odlare med ett långsiktigt perspektiv! Bor du i Strängnäs, Eskilstuna, Mariefred eller Enköping så är du varmt välkommen i vårt CSA och därmed lär du känna oss, får schyssta grönsaker och får mer insikt i hur det är att odla grönsaker till andra.
Hjälp oss gärna att bli fler CSA:are, andelsägare för en mer hållbar modell är svår att hitta. Vill vi ha småskaliga odlare i Mälardalen, vill du äta nyskördat grönt under 8-28 veckor av årets 52 utan att du själv behöver ta ansvar för sådd, vattning, plantering, skörd mm då är det dags att börja fundera, prioritera och gå in på vår hemsida och läsa mer. Än är inte bokningen för 2024 öppen men vi är öppna för frågor, funderingar och förhandsbokning. Vi är också öppna för fler utlämningsplatser – om ni är ett gäng som bor nära varandra.

Har du kompisar som du vet bryr sig om klimat, miljö och kommande generationers möjligheter – dela så att de också ser. Vi är tacksamma för all hjälp att sprida att vi finns så att vår Andelsträdgård blir större och vi kan odla grönsaker till många under många år till.💚

Ungefär samma text hittar du också på Facebook och Instagram. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *