Vilken sommar, vilken värme i både luft och vatten!. Kan inte minnas att vi badat så mycket något annat år. Inte ens när barnen var små. Numera både startar och avslutar vi dagen med ett dopp och de dagar vi har stängt försöker vi bada minst två gånger till. När vi har öppet är det svårare att få till det men redan kl.15 brukar jag börja längta till att få kyla ner både knopp och kropp. Att doppa huvudet gör ju faktiskt att vi tänker lite klarare;).
Vi har haft och har en otrolig PR-sommar. Du har kunnat lyssna till oss i P4-Sörmland när de körde sin Matstafett. Linnea kom och var med när vi förberedda öppnande och pratade med Mats, mig, Oskar och gäster. Eskilstunakuriren skrev om oss den 18:e juli. De kör en serie med artiklar om företag i Sörmland som White Guide bedömer som extra bra. För att kunna läsa måste du vara prenumerant, dessvärre …
Tillsammans med StrangeBrew.Beer har vi nu haft kvällsöppet under tre helger (fredag och lördagkväll). Så lyckat och vi har varit fullbokade hälften av tillfällena. Ulrikas Fish & Chips och Viltburgare på plankorna är verkligen signum för “Strange” det har märkts bland gästerna. Så skoj att vi fick till dessa kvällar. Nu är det två tillfällen kvar – vad vi vet nu – 27:e och 28:e juli. Så vill du vara säker på att få ta del är det smart att sms:a Ulrika (0703095154) och boka ett bord eller två. I dagsläget är det inte klart hur det blir i augusti.
Att driva och utveckla ett litet företag inom besöksnäringen är verkligen spännande och det är skoj när det kommer besökare som var här för fem, sju eller nio år sedan och de påpekar att det hänt så mycket. Det händer grejer varje år … Det är det som är grejen, liksom. To develop – progress! Det är livet. Jag vet de som kom första året när grävaren gick utan för fönstret och det var leråker hela vägen ner till sjön. Vi var nybörjare i branschen. Nybörjare med ambitioner att göra något som var så lokalt, ekologiskt och hållbar som det bara går. Citroner var bannlysta, inget fick ha transporterats mer än åtta mil, så mycket som möjligt skulle köpas in begagnat för att minska miljöbelastningen och fanns det ekologiska alternativ så var det det som gällde- oavsett pris.
Det var inte lätt att vara ekonomiskt hållbar med de förutsättningarna för då fanns inte så mycket att köpa inom den radien så utbudet i butiken var väldigt smalt. Under dessa nio år sedan vi startade butik, café och restaurang har det hänt hur mycket som helst inom den lokala produktionen i Sverige, men det är fortfarande en utmaning med logistiken när man är liten. Det blir en del åkande – inte så hållbart och ekologiskt – för att vi ska få rökt dovhjort från Vrena, mozarella från Hälleforsnäs, bästa osten Jennie från Örsundsbro, ägg från Julita som vi hämtar i Eskilstuna och morötter från Salbohed. Det är under en väldigt kort period eftersom säsongen är så kort – men ändock så handlar det om både tid, kraft och miljö. Att få ihop att vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar är en rejäl utmaning.
Tiderna ändras och vi med dem! Vi har lärt oss mycket och prioriterar annorlunda. Nu använder vi ekocitroner! En oerhörd skillnad mot att använda rosenkvitten – sett till arbetstiden … Nu köper vi kokta ekologiska kikärtor på burk – istället för att blötlägga och koka – sparar massa tid. Arlas ekofärskost har sparat in hur mycket tid som helst istället för att göra vår egen!! I stället för att skicka en anställd till Stockholm med bil för att köpa lax som är KRAV-känd beställer vi nu ASC-lax som körs fram till dörren. Rätt eller fel? Vårt beslut i vårt arbete med företagets och vår resiliens. I stället för att ha restaurangen öppen under lunchen kör vi numera vårt Ekocafé med enklare lunchrätter. Det sparar många timmar med arbete och vi kan anpassa menyn lättare efter vad vi har att skörda. Mao har vi inga köttbullar eller stekt fisk på menyn eftersom vi ersatt dessa med vår korv, rökt vilt och rökt fisk (lax eller gös). Förenkla och samtidigt höja matupplevelsen är målsättningen. Om vi lyckas? Det beror på vem du frågar. Vi får hur mycket beröm som helst men det finns även de gäster som vänder när de ser menyn för troligen hade vi inte nått fram med informationen: att vi är ett lunchcafé och restaurangen är stängd under sommaren.
Vi är vårt varumärke och så har det alltid varit. Hornudden är vårt hem så vi har både vårt arbete och privatliv här. Därför tog vi beslut 2017 om att ha stängt både måndag och tisdag under högsäsong. Av sociala skäl – överlevnadsskäl. En dag för återhämtning och en dag för förberedelser. Har vi lyckats? Nja, jag sitter ju här nu under en måndag och skriver blogginlägg, Mats sitter på en hyrd grävare, vi vattnar och sköter om växtligheten, planerar, beställer och säljer till butiker. Men på något sätt är det ändå avkoppling för vi kan gå och bada när vi vill under dagen, vi kan lägga oss i soffan och sova middag och vi kan vara med barnbarnen utan att det kommer gäster i bilar. Nästan! Ibland kommer det gäster trots tre skyltar om att vi har stängt måndag och tisdag. Man förstår inte att vi har ett privatliv och när vi då berättar att vi behöver privatliv och återhämtning några timmar så ber de om ursäkt. De flesta – andra blir arga och önskar oss åt helvete, att vi ska gå i konkurs eller något annat som tar kraft. Du som läser detta är inte en av dessa men du kanske hört något från någon som är det. Hur otrevliga vi är när vi har stängt. Vi brukar jämföra med att ta sig in på IKEA när de har stängt …
Hornudden är vårt liv, vår livsprojekt som ger oss kraft och energi, men som även tar och kräver. Vi hinner inte allt vi vill, vi har massa olika projekt inplanerade och om fem år kanske det närmar sig klart. Du som återkommer som gäst har sett hur vi utvecklar, förändrar och försöker städa upp det vi hinner för vi jobbar mycket under långa dagar för att sköta denna plats så att det är en härlig upplevelse att komma till. Den kommer aldrig att bli perfekt för vi måste sätta vattning och matlagning först. När vi får väldigt negativa recensioner brukar vi förklara det med att den person som ger ett sådant omdöme mår troligen inte bra själv och är knappast lycklig. Om han eller hon mår bra av att göra ner vårt livsprojekt så har vi ju gjort “nytta” i alla fall. Eller hur?
One Comment