Hur många av oss trodde att detta var möjligt? En kris där skolor, företag och länders gränser stängs, vi uppmanas att minska våra sociala kontakter, vissa hamstrar toalettpapper men andra satsar på tvål, ris etc. och med andra ord påverkas vi alla -på olika sätt. I sociala medier lyfts krisen för besöksnäringen med restauranger fram som extra hårt drabbade och hur vårt samhälle kommer att förändras när Coronakrisen klingar av vet vi inte. Vi är många företagare som påverkas och egentligen skulle jag ha skrivit “alla företag” för på ett eller annat sätt påverkas vi alla för allt hänger ihop. Vi vet också att det funkar som dominobrickor. När restaurangerna inte får gäster beställer de inte råvaror från bönder, trädgårdsmästare, grossister, kvarnar mm vilket påverkar både små och stora företag och deras anställda.

Här på Hornudden påverkas vi på fler sätt. Fler bokade studiebesök och ett evenemang har redan bokats av. David, Isa och Dori, som var volontärer hos oss 2018 och hade bokat en återträff på Hornudden kombinerat med att hjälpa oss i trädgården, fick stanna hemma i Tyskland och Ungern. Uthyrningen av vår Sjöstuga, som till största delen hyrs av turister från Tyskland, känns väldigt svajjig. Inför sommaren har vi många frågetecken: kommer några av våra franska praktikanter att kunna komma och träna sin engelska hos oss, har covid19 klingat av så pass att åtminstone svenska turister ger sig ut på utflykt och kommer till Hornudden och vilka förändringar kan vi göra för att du ska känna sig trygga när du kommer hit under sommar?

Vi håller kontakten med flera av våra internationella vänner och kollar av hur de har det i Nya Zealand, i Tyskland, Tjeckien, Italien, Polen m.fl och blir så medvetna om hur tekniken gör det enkelt för oss. Med två klick har vi fått svar och hört att de mår bra och att läget är ungefär likadant som i Sverige. Några klick som gör att vi visar att vi bryr oss, tänker på dem och vill veta hur de har det. Det gör skillnad. När vi få frågor på WhatsUp och Messenger om hur vi har det värmer det våra hjärtan och det ger kraft att veta att de tänker på oss oavsett om de befinner sig i Lappland, Tyskland eller Uppsala. Frågan om hur vi har det gäller inte bara hur vi på Hornudden mår utan även hur företaget Hornudden klarar sig. Insiktsfulla ungdomar som vet hur samhället fungerar och har förstår hur det påverkar vår verksamhet.

Odlingsmässigt fokuserar vi nu på att så och plantera till vårlådorna till våra andelsägare som vi levererar de första redan på skärtorsdagen. Nyskördade primörer som vi packar en låda till varje familj – “made with love” och uppskattning – för att de som våra andelsmedlemmar tror på och stöttar oss vilket är ännu viktigare ett år som detta.
Utan våra andelsträdgård och de två kommuner, varav Strängnäs är en, som också har bokat upp grönsaker från oss hade vår verksamhet varit ännu mer osäker och svajjig. Det blir så tydligt att “Andelsjordbruk/Andelsträdgård” är ett hållbart koncept som fler gårdar och fler konsumenter (eller medproducenter) skulle må bra av att ta del av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *