Vi får ofta frågor om vår Andelsträdgård, eller vårt Andelsjordbruk som är den ordinarie benämningen i Sverige. Frågorna kommer både från kollegor som är nyfikna på om det är något för dem och från presumtiva andelsägare som vill veta hur det funkar. Vi berättar gärna för ur vårt perspektiv så är just CSA (Community Supported Agriculture) eller som det heter i Tyskland: Solidarische Landwirtschaft en hållbar affärsmodell eftersom den grundar sig på förtroende, samarbete och långsiktighet. CSA startades av konsumenter i Japan under 60-talet då de ville försäkra sig om att de grönsaker som de åt var giftfria. Du kan läsa mer om CSA:s historia här 

Målet med rörelsen var “Relalization of a society where life is duly respected“.

Räck upp handen den som inte vill leva i ett samhälle där livet respekteras. I dessa tider känns det extra viktigt att vi tillsammans visar respekt för varandra och vår gemensamma miljö. Det är ett år sedan Ryssland startade kriget i Ukraina och det har fått många av oss att inte bara tänka på beredskap utan även hur lite vi vet om morgondagen.

 
För oss på Hornudden är andelsägarna våra viktigaste grönsakskunder. Det är med tanke på dem som vi planerar odlingen och de är våra premiumkunder. Nästan all sparris lägger vi i lådor och kassar som redan är betalda, de är de första som får gurka och tomater för att inte tala om den första spenaten i april. Som andelsägare är du också garanterad att få tomater under hela säsongen.

Dealen är att som andelsägare bokar och betalar du dina grönsaker innan vi sått dem och det innebär dels att vår likviditet ökar under den magra vintern och vi vet också att det vi sår och skördar kommer att ätas upp. Positiva delar är även att vi vågar testa nya grödor och även när det är liten mängd av något så delar vi upp den mellan lådor och kassar. En liten mängd är annars svår att sälja in till en butik.

Utöver grönsaker och till viss del frukt och bär så ingår möjligheten till att lära sig om ekologisk odling och miljö samt att vara en del av vår gemenskap eftersom vi har arbetsdagar och skördedagar när vi fikar och äter tillsammans. I mötet med andra andelsägare delas kunskap, tips och idéer som vi kanske inte fått del av annars.

Vi har plats för fler – du är varmt välkommen. Vi har utlämningsställen i Enköping, Mariefred, Strängnäs, Eskilstuna och här på Hornudden. Torsdag eftermiddag är utlämningsdag och du har fler alternativ att välja mellan. Det finns kassar och lådor och sen gäller det att välja antal veckor. Enklast är att göra ditt val här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *