Jag har skrivit om det tidigare och jag gör det igen! Kristi Himmelsfärd är starkt kopplat till gös – här på Hornudden. Förr skulle näten ut i början av denna veckan för att få den första gösen. Den fångade gös kokade faster Ebba sen in och den serverades på torsdagen och som regel hade farbror Bernt redan dill att skörda. Då gillade jag doften av dill när Ebba tillagade fisken bäst, nu skulle jag säkert uppskatta den inkokta gösen mer än vad jag gjorde då.

Nu under Kristi Him-helgen serverar vi också gös – men den blir rökt! Rökt gös med potatissallad, ägg och nyskördat grönt kommer att finnas på menyn så vi hoppar över fiskgelén även i år. Tror jag …

Visst är det härligt när vi har helger som vi kopplar till vissa maträtter – som med den inkokta gösen för mig. Jag tänker bara på inkokt gös när det är Kristi Himmelsfärdshelgen. När det är Valborgsmässoafton (30:e april) så ploppar nässelsoppa och rabarberpaj upp i minnet. Under många år hade vi brasa här, samma kompisar som kom varje år och vi åt alltid nässelsoppa och rabarberpaj med vaniljsås. I år blev det inte så (det är länge sedan). Rabarberna ligger efter rejält hos oss i år men förhoppningsvis får vi ihop till bakverken i caféet under kommande helg.

Öppettider i Ekocaféet och plantshopen under Kristi Himmelsfärds Helgen:
Torsdag, fredag, lördag och söndag: kl. 12-16

Varmt välkommen!

PS: Bilden är troligen från sent 1940-tal och där ladugården står har vi nu parkeringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *