Så for vi då, som ett företag av fem nominerade till Årets Lokala Hjälte, till ICA:s Framtidsmöte i Stockholm där vinnaren skulle presenteras i slutet av dagen. Ärligt skrivet så trodde vi inte på en vinst, men självklart fanns ett litet hopp – man vet ju aldrig och det skulle vara otroligt härligt och som om ”dreams come true”.

När vi kom så fick vi först träffa de andra nominerade i båda kategorierna, grabbarna från Persien (det var de själva som sa det istället för Iran så jag fick fråga varför eftersom jag inte förstod) och en av de nominerade Nystartarna var tjej vilket grabbarna tyckte var extra skoj. Av fem nominerade Nystartare var tre från Persien. Jag frågade Max och Allen vad det beror på att många som kommer från Iran jobbar inom högutbildade områden i Sverige. Svaret jag fick var ungefär: ”Många invandrare som kommer till Sverige ser det som att de nått sitt mål. Vi ser att komma till Sverige som vår start och vi ser möjligheterna. Men även att vi har fått med oss hemifrån att utbildning är viktigt för att få ett bra liv”. Intressant – eller hur, att skillnaden är om man ser sin flytt till Sverige som ett mål eller en början.

Sen var det dags att sitta ner och lyssna på ett helt gäng ICA-anställda, marknadsförare mm och temat var 2030. Hur kommer konsumenten att agera om 12 år och hur kan ICA-butiken möta deras behov då? Typ! Professor Micael Dahlén bröt av från de övriga talarna när han pratade om lycka och hur den kan kopplas till våra val av diet. Intressant att höra att han som ser sig själv som vegan ser det bevisat att veganer bara är lyckliga när de får berätta att de är veganer (lätt förenklat). Av de övriga som stod på scen fick Mats och jag en favorit: Claes-Göran Sylven från Norrtälje som hade till uppgift att förklara vad en Entreprenör är för honom.

När jag läste ekonomi i Uppsala för ett tag sedan fick vi lära oss att de flesta tänker på en man när de hör begreppet Entreprenör. Det är ju några år sedan (ca 15) och jag hoppas att det har ändrats och om inte så har ju Isabella Löfengrip med säkerhet bidragit till att begreppet inte är kopplat till kön längre.
Claes-Göran beskrev Entreprenör med fyra egenskaper: att vilja, att vara engagerad, att vara uthållig och att ha kunskap. Det ligger mycket i det och han har ju precis som vi varit med ett tag och sett att engagemang och uthållighet är egenskaper som inte alltid lyfts fram. I pausen pratade vi bland annat med Helena från Trolska skogen – där är engagemang, vilja, uthållighet och kunskap bara förnamnet. Så imponerade att lyssna till hennes berättelse och vi ska åka dit. När är svårt att säga, men nästa barnbarns resa kommer att gå till trakterna vid Sundsvall och Hudiksvall. Senare pratade vi med Helene från Orbaden Spa och Resort så vi fick ännu ett utflyktsmål att se fram emot.

Hur gick det då? Jo priset gick till Anders med knäckebrödet – precis som vi trodde. Varför trodde vi det då? Jo för att det är riktig (jämfört med oss – 100 km från Stockholm …) landsbygd där han driver sitt företag, för att det finns möjlighet att ”skala upp” och utveckla företaget, för att Anders initiativ ”räddade en by” när knäckebrödsfabriken lades ner och han tog tag i ny finansiering och kanske fram för allt för att det han gjort är imponerande! Vi gratulerar, är glada över att vi blev nominerade och vill tacka de som nominerade oss, röstade på oss och har hejat på under dessa veckor. Det har varit skoj!

Det var också kul att befinna sig i ett nytt sammanhang och möta flera som vi känner sedan tidigare. Världen kändes rätt liten på det viset. Det blev ju tydligt för oss att mötet inte riktade sig till ICAs personal utan till leverantörer, kunder, partners och journalister och det var säkert anledningen till att vi hade så många bekanta som var där – från elever till Mats till middagskompisar till mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *