När vi för 14 år sedan startade projektet “Ordning på torpet” var det oerhört mycket som vi inte visste, inte hade kunskap om och kanske inte heller ville veta … En sak som vi definitivt inte hade koll på var hur mycket massor som skulle plockas ur Mälaren för att kunna lägga ner våra drygt 5 km med slang som hör till vår uppvärmning av anläggningen. Ärligt skrivet så var ju inte planen alls att vi skulle byta bort den hatade men säkra värmekällan olja. Dock så gjorde vi det. Det kändes bara självklart när vi satsade på uthålligt och med miljöomtanke för det skulle rimma så illa att ha oljeuppvärmning av växthusen samtidigt som vi odlade ekologiskt, hade eget reningsverk och bara bakade och lagade mat med ekologiska råvaror.

Tillbaka till massorna så har jag förträngt hur länge grävmaskinen och Sunes Sjögrävare var hos oss och muddrade för troligen så valde jag omedvetet att inte titta utan koncentrerade mig på mina arbetsuppgifter i växthus och på kontoret (dit fakturorna kom …). OERHÖRDA massor var det och först la de dem närma sjön, men senare längre upp på åkern. På den mark som lades nära sjön har det under åren (drygt 10 år) växt upp ett tätt bestånd av lövskog med al, asp och björk. Kraftig sly med några träd bland dem.

I år har vi tagit beslut om att röja i det vi nu kallar Björkskogen för att göra den tillgänglig för dig som gillar att vara bland lövet. Det är coolt på flera sätt och för mig är det extra häftigt att gå in och gå på massorna från Mälaren (det är rätt kuperat) och sen komma fram till en förlängning av Mälaren inne bland träden. Det är som en annan värld än den bara några meter bort där vi serverar mat och fika samt springer och torkar bord och tar hand om disk.

Idag är det Internationella Skogsdagen. Det visste jag inte när jag tog min första promenad inne i träsket som vi numera kallar Björkskogen och som kanske kommer att heta “Fikaskogen” framöver. Tänk vad lite vi vet om framtiden!! Kram på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *