Nu är vi i gång med höstens hemkunskap. Tretton glada och intresserade elever kom i måndagsmorse. Vi startade med fika och det behövs för många av dem fick gå upp tidigt på måndagsmorgonen. Under tiden som de fikar brukar Mats gå igenom regler och “sätta Hornudden på kartan”, dvs få dem att förstå var de befinner sig för det är inte lätt att veta när man åkt tåg och kanske tittat mer i mobilen än ut genom fönstret. För så funkar ju många av oss – oavsett ålder.

Måndagskvällar brukar vi göra pizza, men jag kände inte för det (så bra att ha makten!!), av flera skäl. Ska jag vara ärlig så var nog det viktigaste och avgörande skälet att jag sett ett recept som jag ville testa. Men du skulle sett elevernas min när jag erkände att jag inte gjort denna rätt någon gång! Lätt förskräckta såg de ut men när jag sa att vi delar skammen om det inte blir bra så lyste i alla fall en del upp. Vi gjorde en rotfruktsgratäng och den blev riktigt bra. Den levde verkligen upp till förväntningarna. Jag ska erkänna en sak till: vi följde inte receptet! I läroplanen står att eleverna ska kunna göra sina egna recept så det är faktiskt en röd tråd i köket under lägret. Vi har recept men vi följer dem inte utan vi anpassar dem efter vad som finns i “Huset” eller vad vi kan skörda. Idag fick till exempel Ellen gå ut och plocka oregano för hon ville inte ha timjan som fanns plockad.

Till gratängen åt vi smörstekta champinjoner, spagettipumpa, ugnsbakade tomater och en sallad på grön paprika och äpplen med citronolja. Ett tredje erkännande: Det var tydligt att många av eleverna föredrog potatisen i gratängen så betor och morötter blev det mest kvar av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *